A Budapesti Zsidó Filmfesztivál utolsó napját sem érdemes kihagyni

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A ZsiFi zárónapját a közkívánatra újból a fesztivál programjába kerülő Mr. Kaplan című filmmel érdemes kezdeni. A mai napon láthatunk még egy német filmet, amely a drámát, a groteszk humort és romantikát ötvözi egybe, és lesz egy igen izgalmasnak ígérkező beszélgetés a fesztivál díszvendége, Deborah Lipstadt részvételével.

A vasárnap délutánt az elmúlt évek dél-amerikai filmtermésének egyik legjobb darabjával, a Mr. Kaplannal nyitjuk a Művészben. Miután a második világháború elöl Uruguayba menekült, Jacob Kaplan tisztességes és békés életet épített fel évtizedek alatt. 76 évesen összefut egy másik egykori német menekülttel, akiről azt feltételezi, hogy a náciknak dolgozott. A nyugdíjas öregúr mindent megtesz azért, hogy egy emberöltő elteltével is igazságot szolgáltasson. A kihagyhatatlan alkotás érzelmes pillanatokat és kíméletlen vígjátéki elemeket egyaránt felsorakoztat. (14:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Dráma, groteszk humor és romantika egyszerre fér meg a Tegnap virágai című német filmben. Totila Blumen, az ismert holokauszt-kutató nem igazán találja a helyét az életben: mind családjában, mind munkahelyén halmozódnak a problémák, az embereket pedig ki nem állhatja. A mélybe tartó pálya monoton spirálját egy véletlen találkozás akasztja meg, és Totila talán nem is bánja a pillanatot, amikor minden a feje tetejére áll. (18:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Különösen fontos beszélgetés kezdődik 18:15-kor a Bálint Házban: Hallgatni vétek, tagadni bűn? címmel a holokauszt-tagadás mai helyzetéről beszélgetünk szakértőinkkel. Beszélgetőtársak: Deborah Lipstadt történész, Dr. Magyar György ügyvéd, Karsai László történész, egyetemi tanár. A beszélgetést Darányi András, a Holokauszt-Emlékközpont volt igazgatója vezeti. (18:15, Bálint Ház, VI. kerület, Révay u. 16.)

Ha valaki pénteken lemaradt A tizedik férfi című argentin filmről, érdemes beülni a fesztivál zárófilmjére, mely apa és fiú fordulatos újra egymásra találásának története Buenos Airesben. Ariel apja, az elfoglalt üzletember gyakorlatilag elérhetetlen, s miközben őt próbálja utolérni, Ariel több év távollét után furcsa odüsszeiába keveredik a nagyváros legkülönbözőbb zugaiban, és gyermekkora elfeledett helyszíneinek újrafelfedezése közben önmagával kapcsolatban is váratlan felismerésekkel kell szembesülnie. (20:15, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp