A Budapesti Zsidó Filmfesztivál utolsó napját sem érdemes kihagyni

A ZsiFi zárónapját a közkívánatra újból a fesztivál programjába kerülő Mr. Kaplan című filmmel érdemes kezdeni. A mai napon láthatunk még egy német filmet, amely a drámát, a groteszk humort és romantikát ötvözi egybe, és lesz egy igen izgalmasnak ígérkező beszélgetés a fesztivál díszvendége, Deborah Lipstadt részvételével.

A vasárnap délutánt az elmúlt évek dél-amerikai filmtermésének egyik legjobb darabjával, a Mr. Kaplannal nyitjuk a Művészben. Miután a második világháború elöl Uruguayba menekült, Jacob Kaplan tisztességes és békés életet épített fel évtizedek alatt. 76 évesen összefut egy másik egykori német menekülttel, akiről azt feltételezi, hogy a náciknak dolgozott. A nyugdíjas öregúr mindent megtesz azért, hogy egy emberöltő elteltével is igazságot szolgáltasson. A kihagyhatatlan alkotás érzelmes pillanatokat és kíméletlen vígjátéki elemeket egyaránt felsorakoztat. (14:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Dráma, groteszk humor és romantika egyszerre fér meg a Tegnap virágai című német filmben. Totila Blumen, az ismert holokauszt-kutató nem igazán találja a helyét az életben: mind családjában, mind munkahelyén halmozódnak a problémák, az embereket pedig ki nem állhatja. A mélybe tartó pálya monoton spirálját egy véletlen találkozás akasztja meg, és Totila talán nem is bánja a pillanatot, amikor minden a feje tetejére áll. (18:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Különösen fontos beszélgetés kezdődik 18:15-kor a Bálint Házban: Hallgatni vétek, tagadni bűn? címmel a holokauszt-tagadás mai helyzetéről beszélgetünk szakértőinkkel. Beszélgetőtársak: Deborah Lipstadt történész, Dr. Magyar György ügyvéd, Karsai László történész, egyetemi tanár. A beszélgetést Darányi András, a Holokauszt-Emlékközpont volt igazgatója vezeti. (18:15, Bálint Ház, VI. kerület, Révay u. 16.)

Ha valaki pénteken lemaradt A tizedik férfi című argentin filmről, érdemes beülni a fesztivál zárófilmjére, mely apa és fiú fordulatos újra egymásra találásának története Buenos Airesben. Ariel apja, az elfoglalt üzletember gyakorlatilag elérhetetlen, s miközben őt próbálja utolérni, Ariel több év távollét után furcsa odüsszeiába keveredik a nagyváros legkülönbözőbb zugaiban, és gyermekkora elfeledett helyszíneinek újrafelfedezése közben önmagával kapcsolatban is váratlan felismerésekkel kell szembesülnie. (20:15, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp