Bőséges felhozatal a ZsiFi harmadik napján

Szinte már zavarba ejtően bőséges a fesztivál harmadik napjának a felhozatala. Ebből most három filmet és két kísérőprogramot emelünk ki abszolút önkényesen.

Kanadai-izraeli koprodukcióban készült a Kedves szavak című film, melyben anyjuk halála után három testvér sokkoló hírrel szembesül: alig ismert apjuk muszlim volt. Az Izraelből Párizsba és Marseilles-be vezető váratlan utazás során nem csak családjuk múltjának titkai kerülnek felszínre, de önazonosságuk és saját maguk eddigi élete is teljesen más fénybe kerül. (18:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Érdekes dilemmákat boncolgat a Büntetésből első díj című beszélgetés szombat délután. Mit tehet egy tanár, ha diákjait füvezésen éri és az iskola vezetősége az érettségitől való eltiltásukat fontolgatja? Például benevezi “A zsidóság története nálunk” című videoversenyre, ahol elnyerik az első helyet. Beszélgetőtársak: Tóth Vásárhelyi Éva – tanár, Czingel Szilvia – Centropa Alapítvány, Udvari Judit – család- és párterapeuta, klinikai szakpszichológus. A beszélgetést Dési János vezeti. (16:30, Kino Cafe Mozi)

Magyar alkotók nagyon nemzetközi filmjére ülhetünk be szombaton. A Soul Exodus című zenés road movie középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: nyugatról utaznak keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest és Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába (18:00, Kino Cafe Mozi, nagyterem). A filmet követő kísérőprogram során este 20:00 órától Zene és identitás címmel Winkler Nóra beszélget Bereczki Csabával, a film rendezőjével és Farkas Róbert zenésszel.

Változik a műfaj és a helyszín a Mr. Gaga című dokumentumfilmben. A világ egyik legismertebb moderntánc-koreográfusa, Ohad Naharin története több országon átívelő, lenyűgöző dramaturgiával. A hatvanadik évét betöltő izraeli táncművész a kamerát szinte a bőre alá engedve mutatja meg több évtizedes pályafutásának emlékezetes pillanatait Tomer Heymann pörgős életrajzi filmjében. (20:15, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp