Javában zajlik a Budapesti Zsidó Filmfesztivál – Második napi ajánló

A ZsiFi második napját egy kiélezett közéleti-politikai küzdelemről szóló francia film nyitja, de látható lesz Woody Allen nyomdokait követő amerikai vígjáték is Jason Schwartzman főszereplésével. Nézhetünk még egy váratlan felismerésekkel teli argentin drámát és egy német filmet, amelyben a múlt bűnei árnyékként kísértenek majd.

Négy nemzet, négy nyelv, négy film – a pénteki nap a színes nemzetköziség jegyében telik. A napot A törvény című francia film nyitja: 1974, Franciaország. Ádáz közéleti-politikai küzdelem zajlik az abortusz legalizálásáért küzdő mozgalom és a konzervatívok között. Simone Veil egészségügyi miniszterként az előbbi álláspontot képviselve az ellenzék, a katolikus egyház és olykor még saját pártja tagjai ellen is vívja a harcát. Az élesedő vitában végül az egykori holokauszt-túlélő személye és múltja is céltáblává válik és elérkezik a pont, ahonnan már nincs visszaút. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. (18:30, Művész Mozi, Huszárik terem)

Egy óceánnal távolabbról érkezik a Hallgass ide, Philip Jason Schwartzman főszereplésével (A Grand Budapest Hotel, Utazás Darjeelingbe). Az amerikai filmben a neurotikus író, Philip Friedman felett a hullámok összecsapni látszanak: nem csak új könyvének közelgő megjelenése, az ezzel járó felfordulás és a város szűnni nem akaró zaja nyomasztja, de barátnőjével sem a tervek szerint alakulnak a dolgok. Akkor sem, amikor az élő irodalmi legenda Ike Zimmermann meghívja vidéki házába, hogy visszanyerhesse az elvesztett fókuszt… A Hallgass ide, Philip az utóbbi évek amerikai függetlenfilmes termésének egyik legjobb vígjátéka, Woody Allen nyomdokain. (18:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Ugrottunk az amerikai kontinens déli felére. A tizedik férfi című argentin film apa és fiú fordulatos újra egymásra találásának története Buenos Airesben. Ariel apja, az elfoglalt üzletember gyakorlatilag elérhetetlen, s miközben őt próbálja utolérni, Ariel több év távollét után furcsa odüsszeiába keveredik a nagyváros legkülönbözőbb zugaiban, és gyermekkora elfeledett helyszíneinek újrafelfedezése közben önmagával kapcsolatban is váratlan felismerésekkel kell szembesülnie. (19:30, Művész Mozi, Huszárik terem)

A nap végére pedig visszatérünk Európába A hallgatás útvesztője című német filmmel. Frankfurt, 1958. Tizennégy évvel a második világháború után az emberek hátat fordítanak a múltnak, mintha a hitleri Németország soha nem is létezett volna. Johann Radmann, a fiatal államügyész, néhány dokumentum alapján eljárásba kezd az SS több, egykor Auschwitzban is szolgáló tagja ellen. Amikor rövidesen mindenki ellene fordul, rá kell jönnie: szinte lehetetlenre vállalkozott. A múlt bűnei árnyékként kísértenek, és a feltépett sebeket látva nem remélhető gyógyulás. Mindenki érintett. (18:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp