Indul a Budapesti Zsidó Filmfesztivál – Első napi ajánló

Mintha csak egy szempillantás lett volna, eltelt egy év, és újra itt a ZsiFi: idén is a zsidó kultúrával, a zsidóság közelmúltjával és jelenével kapcsolatos nemzetközi filmtermés legjavát próbálták elhozni a hazai közönségnek, sorozatban már ötödször.

Az idei fesztivál nyitófilmje a holokauszt-tagadás és a szólásszabadság határainak kérdéskörét járja körbe. A megtörtént esetet, egy több évig tartó bírósági tárgyalást és annak hátterét feldolgozó film főszereplője Rachel Weisz. Külön öröm számunkra, hogy a fesztivál díszvendégeként üdvözölhetjük Deborah Lipstadt történészt, akinek perét a film bemutatja. (19:30, Művész Mozi, Chaplin terem)

A múlttal való izgalmas szembenézést ígér Az állam kontra Fritz Bauer című német film. Fritz Bauer államügyész megbízható információt kap arra nézve, hogy a második világháborúban a zsidók tömeges deportálásáért felelős Adolf Eichmann Argentinában bujkál. A náci múlt bűneivel a szembenézést kerülő német közegben nincs könnyű dolga, és amikor a nyomozása során az izraeli titkosszolgálattal is kapcsolatba kerül, hazaárulással vádolják meg. A látszattal ellentétben Bauer nem bosszúhadjáratot hirdet, figyelme inkább a németek jövőjére irányul. 1957-et írunk. (20:00, Művész Mozi, Huszárik terem)

Egyfajta különleges felnövéstörténetet mutat be Az emlékek őrzői című francia film. A párizsi külvárosi középiskola osztályát mindenki vesztesként könyveli el, de talán ők tartják a legkevesebbre magukat. Életüket felforgatja új tanáruk, aki egy lehetetlennek tűnő történelmi feladatot tűz ki eléjük: a náci Németország és a második világháború eseményeivel való szembesülés során a fiatalok új utakon indulnak el. (18:00, Művész Mozi, Huszárik terem)

Más szempontból, de szintén a múlt fogságáról szól Az életre című francia film. Helen, Rose és Lili holokauszt-túlélők, a második világháború vége óta nem látták egymást. 1960-ban egy franciaországi kisvárosban találkoznak és az újraegyesülés nem is különbözhetne élesebben közös emlékeiktől: a szinte idilli tengerparti találkozás során a múlt traumáin át vezet az út egy másik élethez. (17:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp