Indul a Budapesti Zsidó Filmfesztivál – Első napi ajánló

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mintha csak egy szempillantás lett volna, eltelt egy év, és újra itt a ZsiFi: idén is a zsidó kultúrával, a zsidóság közelmúltjával és jelenével kapcsolatos nemzetközi filmtermés legjavát próbálták elhozni a hazai közönségnek, sorozatban már ötödször.

Az idei fesztivál nyitófilmje a holokauszt-tagadás és a szólásszabadság határainak kérdéskörét járja körbe. A megtörtént esetet, egy több évig tartó bírósági tárgyalást és annak hátterét feldolgozó film főszereplője Rachel Weisz. Külön öröm számunkra, hogy a fesztivál díszvendégeként üdvözölhetjük Deborah Lipstadt történészt, akinek perét a film bemutatja. (19:30, Művész Mozi, Chaplin terem)

A múlttal való izgalmas szembenézést ígér Az állam kontra Fritz Bauer című német film. Fritz Bauer államügyész megbízható információt kap arra nézve, hogy a második világháborúban a zsidók tömeges deportálásáért felelős Adolf Eichmann Argentinában bujkál. A náci múlt bűneivel a szembenézést kerülő német közegben nincs könnyű dolga, és amikor a nyomozása során az izraeli titkosszolgálattal is kapcsolatba kerül, hazaárulással vádolják meg. A látszattal ellentétben Bauer nem bosszúhadjáratot hirdet, figyelme inkább a németek jövőjére irányul. 1957-et írunk. (20:00, Művész Mozi, Huszárik terem)

Egyfajta különleges felnövéstörténetet mutat be Az emlékek őrzői című francia film. A párizsi külvárosi középiskola osztályát mindenki vesztesként könyveli el, de talán ők tartják a legkevesebbre magukat. Életüket felforgatja új tanáruk, aki egy lehetetlennek tűnő történelmi feladatot tűz ki eléjük: a náci Németország és a második világháború eseményeivel való szembesülés során a fiatalok új utakon indulnak el. (18:00, Művész Mozi, Huszárik terem)

Más szempontból, de szintén a múlt fogságáról szól Az életre című francia film. Helen, Rose és Lili holokauszt-túlélők, a második világháború vége óta nem látták egymást. 1960-ban egy franciaországi kisvárosban találkoznak és az újraegyesülés nem is különbözhetne élesebben közös emlékeiktől: a szinte idilli tengerparti találkozás során a múlt traumáin át vezet az út egy másik élethez. (17:00, Művész Mozi, Chaplin terem)

Az V. Budapesti Zsidó Filmfesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

(ZsiFi)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp