Nagy reményeket fűznek Donald Trumphoz az izraeli jobboldalon

Az izraeli és a palesztin politikusok is gratuláltak Donald Trumpnak elnökké választásához, mindkét oldalon – egymással szöges ellentétben álló – reményeket fűztek elnökségéhez. Az izraeli jobboldalon például már a palesztin állam létrejöttének ötletét temetik.

Benjámin Netanjahu izraeli jobboldali miniszterelnök csak több óra elteltével tette közzé gratuláló szavait, melyekben a republikánus párti Donald Trumpot Izrael igaz barátjának nevezte, s közölte, hogy kész az együttműködésre vele a térség biztonsága, stabilitása és békéje érdekében. „Remélem, hogy tovább erősítjük, és új magasságokba emeljük a különleges szövetséget országaink között” – írta.

Donald Trump
Donald Trump

Jichák Hercog, az izraeli parlamenti ellenzék és a baloldali Cionista Tábor vezetője gyorsan gratulált, s kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye a globális folyamatot tükrözi, mely szerint az embereknek elegük van a régi uralkodó elitből, s egyértelműen és világosan változásra vágynak.

Trump megválasztása szerinte a számos országban megfigyelhető társadalmi, gazdasági és irányítási cunami folytatása, amely Izraelben is változást hoz majd. „Az Izrael és Amerika közötti mély kapcsolat biztonsági érték, melyre mindenképpen vigyázni kell” – hangsúlyozta.

Cipi Livni, a centrista Tnua (Mozgalom) párt elnöke is gratulált Donald Trumpnak megválasztásához, s az izraeli politikusok közül egyedüliként emlékeztetett a kampány során elhangzottakra is. Azt kívánta az amerikai népnek és az egész világnak, hogy Trump a győzelmi beszédében, és ne a kampánya során tett ígéreteket teljesítse majd.

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet elsőként gratulált az újonnan megválasztott amerikai elnöknek. Kiemelte, hogy a két ország közötti különleges kapcsolat megmarad és erősödik, és reményét fejezte ki, hogy Trump elnöksége Izrael számára kiváló lehetőséget teremt a palesztin állam ígéretének megszüntetésére.

A Bennet pártjához tartozó Ajelet Saked igazságügyminiszter arra a kampányban elhangzott ígéretére emlékeztette üdvözlő szavaival az új amerikai elnököt, hogy megválasztása esetén átköltözteti Tel-Avivból Jeruzsálembe az amerikai nagykövetséget, amit Nir Barkat, a város polgármestere is hangsúlyozott.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is gratulált Donald Trumpnak győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy kormányzati idejében elérik az igazságos békét Izrael és a palesztinok között.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri viszont kijelentette, hogy a palesztin nép nem fűz túl nagy reményeket az amerikai elnökváltáshoz, mert Washingtonnak állandó a palesztin kérdésben elfoglalt politikája. Ennek újragondolását kérte a frissen megválasztott elnöktől.

Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója is reményének adott hangot, hogy a következő amerikai kormány megvalósítja a kétállami megoldást, vagyis létrejön az Izrael szomszédságában békében élő független palesztin állam. Hangsúlyozta, hogy a republikánus párt uralma idején George W. Bush, és a demokrata párt idején Barack Obama amerikai elnök is legfontosabb nemzeti érdeknek hirdette meg a kétállami elvet.

Antiszemita reklámfilmmel kampányol Donald Trump – Kibic Magazin

Az amerikai elnökválasztás finisében a republikánusok gyorsan leleplezték a globális háttérhatalmat, amely szerintük természetesen Hillary Clinton mögött

„Reméljük, hogy a következő kormány a gyakorlatban megvalósítja a szavakat. A térség stabilitása, biztonsága és békéje csakis az 1967 óta tartó izraeli megszállás felszámolásával, és egy Izraellel békében és biztonságban élő, az 1967-es határok mentén kelet-jeruzsálemi fővárossal felálló, önálló palesztin állammal valósulhat meg” – hangsúlyozta.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter aggodalmának adott hangot, hogy Trump ragaszkodni fog Izrel maradéktalan támogatásához, és azt mondja majd, hogy Izraelnek jogában áll folytatni a telepesek építkezéseit (a megszállt palesztin területeken).

Ezzel nem csak az amerikai álláspontot változtatná meg, hanem a nemzetközi törvényt is megszegné, amiért felelősség terheli a nemzetközi közösséget – vélekedett az al-Arabíja pánarab televíziónak adott interjújában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp