Izraeli tudósok megtalálhatták a megoldást a jet lagre

Az izraeli Weizmann Intézet kutatói arra jutottak, hogy az alacsonyabb oxigénszint segíthet a hosszabb repülőutak során fellépő jet lag leküzdésében. A kutatás eredménye a jat lagen kívül számos betegségben szenvedőknek is segítséget nyújthat.

Az oxigén kulcsfontosságú szerepet játszhat az időeltolódás megszokásában – derült ki a Cell Metabolism nevű újságban megjelent tanulmányból. A tanulmány vezető kutatója, Dr. Gad Asher szerint a cirkadián órát – vagyis az emberben lévő belső órát, amivel a fény által érzékeljük a napok váltakozását – már a 18. században elkezdték vizsgálni, de csak az elmúlt években derült ki, hogy mekkora hatása van az emberi élet minőségére.

A kutatók rájöttek, hogy a hőmérséklet és az evés jelentős szerepet játszanak a cirkadián óra működésében és mindehhez elengedhetetlen az oxigénszint változása. Annak érdekében, hogy biztosra menjenek, két csoport egéren tesztelték a jet laget. Az egyik csoport alacsonyabb, a másik normális mennyiségű oxigént kapott. Az eredmény szerint az első csoport hamarabb leküzdötte az időátállást.

A kutatók legközelebb azt is megvizsgálják, hogy hogyan hat az átlagon felüli oxigénmennyiség a jet lagre.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp