Tűz pusztított a zuglói zsinagógában

A Tóra örömünnepének éjszakáján tűz ütött ki a zuglói zsinagógában. Személyi sérülés nem történt, az épület azonban súlyosan megrongálódott, három Tóra, táleszek, imakönyvek is elégtek. A tűz okát vizsgálat hivatott felderíteni, a Mazsihisz pedig adománygyűjtésbe kezd a helyreállításra és a Tórák pótlására.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden szükséges segítséget megad, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát, hogy a súlyos tűzkárokat szenvedett épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

Összeégett Tóratekercs a zuglói zsinagógában
Összeégett Tóratekercs a zuglói zsinagógában

A tűz kialakulásának okát egyelőre nem tisztázták, a vizsgálatok után derül ki, hogy mi okozhatta az épületben kitört tűzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy elektromos meghibásodás, és nem külső körülmény okozta a lángok kialakulását.

A Thököly úti villát a 20. század elején építettek át ortodox jellegű zsinagógának. A főváros legnagyobb kerületének öt zsinagógájából ez az egy maradt fenn, amely egyúttal az ország „legnagyobb mártíremlékműve”, mivel a holokauszt idején a szemben lévő nyilasházból ide kísérték át az elfogott, megkínzott zsidókat, és a pincében, illetve a templomhelyiségben tarkón lőtték őket.

A zuglói, egy hatalmas hagyományokkal, és történelmi múlttal rendelkező zsinagóga, amelynek imakönyvei, valamint Tóratekercsei is felbecsülhetetlen eszmei értékkel bírtak. A tűz nem csupán a papírt, de a benne lévő valamennyi tanítást, és a pergamenekben rejtőző múltat is elpusztította.

A zsinagóga épülete súlyosan megrongálódott (Fotó: Bődey János/Index)
A zsinagóga épülete súlyosan megrongálódott (Fotó: Bődey János/Index)

A Mazsihsz adománygyűjtést kezdeményez a zsinagóga-épület mielőbbi helyreállítására és a Tórák pótlására.

Az adományokat a Budapesti Zsidó Hitközség- Zuglói körzet OTP banknál vezetett
11784009-20207852 számlaszámlájára lehet felajánlani. A közlemény rovatba írják be: adomány.

IBAN: HU11117840092020785200000000
SWIFT: OTPVHUHB


(Mazsihisz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp