Megtalálták Jeruzsálem római ostromának a nyomait

Izraeli régészek megtalálták annak a kétezer évvel ezelőtti csatának a helyét, ahol a várost ostromló római katonák betörésükhöz lerombolták Jeruzsálem falait. A régészek szerint ez bizony a Titus vezette római hadsereg intenzív bombázásának a lenyűgöző bizonyítéka

Tavaly télen kerültek felszínre a csata nyomai a Bezalel művészeti akadémia új egyetemi negyedének építésénél, s a leletek igazolják a kortárs hadvezér és történész, Josephus Flavius korabeli leírásait. A lerombolt falrészlet a jelenlegi óváros falain kívül található, éppen ott, ahol Flavius szerint egy harmadik várfalat építettek a város védelmében, mert készültek az összecsapásra a rómaiakkal.

Részlet Titus diadalívéről
Részlet Titus diadalívéről

A régészek megtalálták egy torony maradványait is. A tornyot a római harcosok ostromgépei által kilőtt parittyakövek és kőlövedékek veszik körül. „Ez a város bevételére és a Szentély lerombolására tartó, Titus vezette római hadsereg intenzív bombázásának a lenyűgöző bizonyítéka” – hangoztatja a régészeti hatóság közleménye. A szakemberek szerint a rómaiak azért bombázták a falakat, hogy támadják a városfalak védőit, és fedezéket nyújtsanak a római harcosoknak a faltörő kosok bevetéséhez, a város védelmi vonalának megtöréséhez.

A város jelenleg orosz negyedként emlegetett nyugati, belvárosi részén találták meg az egykori harmadik fal maradványait, amelynek feladata Flavius Zsidó háború című műve szerint az volt, hogy egy, a régebbi falakon kívül, akkoriban újonnan épült lakónegyedet védjen. A huszadik században a tudósok sokszor vitatták ennek a Flaviusnál említett harmadik városfalnak a lehetséges helyét, de az új felfedezés nyomán ez a kérdés eldőlt. Ezt a harmadik védelmi vonalat i. sz. 66 és 70 között építették, de nem sokkal elkészülte után, a város i. sz. 70-ben történt római bevételekor már le is rombolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp