Szukot idején mi is átérezhetjük a hajléktalan emberek kiszolgáltatottságát

Szukot ünnepén a hagyományok szerint nyolc napon keresztül az erre a célra kialakított sátorban, a szukában étkezünk, ennek minden örömével és kellemetlenségével együtt. Sokak számára viszont az, hogy nincs biztos fedél a fejük felett nem átmeneti állapot, hanem az életük része. Léteznek azonban olyan szervezetek, amelyek megpróbálnak ezen változtatni.

„…sátrakban adtam lakást Izrael fiainak, amikor kihoztam őket Egyiptomból…” (3Mózes 23:42.)

Lassan véget érnek az őszi ünnepek, köszöntöttünk egy újévet, önvizsgálatot tartottunk, böjtöltünk, most a csillagokat nézzük a sátor tetején át, és talán megértjük, hogy a biztonságunk egy nagy ajándék. Egy ajándék, amivel nem rendelkezik mindenki. Azt hogy mi marad bennünk az ünnep után, hogy mit raktározunk el magunknak ebből az élményből, az rajtunk múlik.

A nagyünnepi időszak utolsó felét a szukában töltjük, emlékezve arra, hogy hogyan éltek őseink a pusztai vándorlás alatt. Minden évben egy hétig átérezzük a kiszolgáltatottságot, a bizonytalanságot, az átmeneti lakóhely nehézségeit.

Különböző módon élhetjük meg ezt az ünnepet, van ahol családi és baráti ebédek, vacsorák, váltják egymást, jó hangulatban izgalmas beszélgetésekkel, van ahol a szukában tartózkodás kellemetlen fele hangsúlyosabb, a hideg, a kényelmetlenség, megfázás. Azt azonban minden esetben tudjuk, hogy nyolc napig tart.

De sokaknak ez nem átmeneti állapot, sokaknak ugyanis a bizonytalan lakhatásban telik az élete. Ma Magyarországon a hajléktalanság egy olyan élethelyzet, amelyből nagyon kevés út vezet kifelé.

Az Utcáról Lakásba Egyesület az eddig üresen álló és lakhatatlan lakások felújítását valósítja meg. Az elsőként lakhatást szemléletnek megfelelően, amely a lakáshoz jutást nem a hajléktalan emberekkel végzett szociális munka céljának, hanem a kiindulópontjának tekinti, a beköltözőket az egyesület szociális munkásai segítik abban, hogy hosszú távon megőrizzék önálló lakhatásukat. Hisznek abban, hogy az érintett családok esetében minden szempontból fenntarthatóbb megoldás az önálló lakhatás az intézményes elhelyezéshez képest.

Jelenleg is zajlik egy adománygyűjtő kampányuk, Méltó otthont Erikának és Zolinak néven. A gyűjtés a lakásban elvégzendő villanyszerelési- és kőművesmunkák elvégzésére elegendő összeg. A szükséges építőanyagot Erika és fia csekély jövedelméből, valamint az Egyesület készleteiből tudják megoldani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp