A Somer egy olyan hely, ahol a fiatalok megtanulnak önállóan dönteni

Bár manapság gyakori jelenség a lemorzsolódás a zsidó fiatalok körében, a 18 év alatti ifjúsági szervezetek mégis töretlen sikerrel működnek. Közülük is az egyik legkiemelkedőbb a Hasomer Hacair, amely komoly nemzetközi múltra tekint vissza. A Kibicnek most a jelenlegi kiküldöttek, Szalai Nóra és Ilan Sagiv meséltek a Somer mindennapjairól.

Hogy tudnátok összefoglalni, hogy mi a Somer?

Szalai Nóra: A Somer egy zsidó ifjúsági mozgalom, amely inkább egy baráti közösségként működik. Fontos még az Izraellel való kapcsolat, tehát minden, ami ott történik – politika, ünnepek, társadalmi események – az a Somerben is megjelenik. Idén például sok programunk az ünnepekhez kapcsolódik, de ezek természetesen a korcsoportok szerint eltérőek. Három korcsoporttal foglalkozunk, a kis csoportunk 7-13 éves, a középső csoport 13-15 éves, a nagy pedig 16-18 éves korú fiatalokból áll.

Ilan Sagiv: Az elmúlt öt évben én voltam a Somer kiküldöttje, és most Nóra veszi át a helyemet. Az én öt éves tapasztalatom alapján azt hiszem, hogy a Somer, mint ifjúsági mozgalom egy olyan hely, ahol a fiatalok megtanulnak önállóan dönteni. Számomra ez nagyon fontos, mert ugyan modern civilizációban élünk, de mégis sok fontos kérdésben a felnőttek döntenek a fiatalok helyett. Oktatási szempontból is rendkívül fontos, hogy legyenek olyan szigetek, mint a Somer, ahol a gyerekek megtanulnak döntéseket hozni és ezáltal teljesíteni.

Mi a ti szerepetek?

SzN: Mi nem szólunk bele, hogy mi a program, inkább az adminisztrációs hátteret szervezzük meg, illetve a szükséges forrásokat szerezzük be. Emellett persze fontos a szülőknek is, hogy legyen ott minden pénteken olyan felnőtt, aki felelősséget vállal a gyerekekért. A feladatunk még az is, hogy biztosítsuk a fiataloknak a hátteret ahhoz, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket az egyesülettel kapcsolatban.

IS: Vannak olyan izraeli társadalmi kérdések, amit nem biztos, hogy értenek a fiatalok, így nekünk egy „híd” szerepünk is van az izraeli társadalom és a gyerekek között. Nóra is élt Izraelben, így ő is tudja, hogy mi zajlik kint. Emellett fontos, hogy egyfajta mentoraik is vagyunk a fiatal oktatóknak (madrichoknak).

Ilan Sagiv

Ilan Sagiv

Csak zsidók járnak hozzátok?

SzN: A többség zsidó származású, de előfordult már, hogy valakinek a barátnője, osztálytársa eljött és itt ragadt, és ugyanúgy be tudott illeszkedni, mint a többiek.

Hogy néz ki nálatok egy év?

SzN: Évente rendezünk egy őszi és egy téli tábort, illetve egy Somer bált – ez mindig rendkívül népszerű a gyerekek körében. Ezenkívül megtartjuk a zsidó ünnepeket, és van egy évente megrendezett közös kirándulásunk, a Holdvilág túra. Ilyenkor este indulunk és reggelre érkezik meg a csoport a helyszínre, ahol a madrichok (csoportvezetők) várják őket bográccsal, meleg étellel, szállással.

IS: A madrichok minden évben részt vesznek nemzetközi programokon is: Izraelben egy oktatószemináriumon, ahol a két hetes program első felében tanulnak, a másodikban pedig nyaralnak és túráznak. Ezen kívül van egy európai találkozó nyáron, ahol a vezetői ismereteket tanulhatják meg.

Ha jól tudom a madrichok között is van egy vezető. Őt hogy választjátok?

SzN: A Somer demokratikus alapon működik, a fiatalok saját maguk döntik el szavazással, hogy kit szeretnének vezetőnek, így választják meg a madrichok vezetőjét is.

IS: Vannak további feladatok is a madrich csapatban. Van például egy oktatási felelős, aki összeállítja a képzéseket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 17-18 éves fiatal egy egész éves oktatási programot tervez meg. Van ezenkívül a jövőbeli madrichoknak is egy oktatója, aki megismerteti őket az alapvető vezetési technikákkal. Mindemellett egy nemzetközi vezető is van, aki a más országokban működő Somer csapatokkal tartja a kapcsolatot. Ezek a fiatalok olyan dolgokat tudnak itt kipróbálni, amire ennyi idősen máshol nem lenne lehetőségük. A mai világban, ha a gyerekek nem tanulnak meg csoportban dolgozni, szinte lehetetlen később, hogy sikeressé váljanak.

Mesélnétek egy kicsit az imázsfilmről, amit nemrég készítettetek?

IS: Tavaly volt egy olyan időszak, amikor kevesebben jártak a Somerbe, ezért szerettünk volna egy bemutatkozást mind a zsidó, mind a nem zsidó közösségnek. Az ALMAZSI Alapítvány támogatásával készült el a film, a munka nagy részét viszont volt Someresek csinálták. A film rendezője Bedő Marci volt, a témát pedig a gyerekek együtt rakták össze. Ebből a 15 perces filmből lehet igazán megtudni, hogy mi is az a Somer.

Sokan a Hanoar Hatzionival kevernek össze titeket. Mi a különbség?

IS: Igazából az utóbbi öt évben csak az volt a különbség, hogy ki vezeti a két szervezetet. Mind a Hanoar, mind a Somer szekuláris szervezetek, így nagyon hasonlóak. Az egyik pénteken, a másik szombaton tart összejöveteleket, de vannak olyan fiatalok is, akik mindkét szervezetbe eljárnak. Talán az egyetlen nagy különbség, hogy a Hanoarban nincs külön kiküldött Izraelből.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

SzN: Hosszú távon a feladatunk, hogy életben tartsuk a Somer évszázados hagyományait, illetve közösség-teremtő funkciókat is ellátunk. Tervezzük, hogy az összejöveteleknek legyen egy önálló helyszíne, ez azonban még nagyon gyerekcipőben jár. Rövidtávon az őszi táborra fókuszálunk, ami október 29-től november 1-ig tart, a jelentkezési határidő október 26. Idén szervezünk még november 4-ére egy városi kalandtúrát, ahol Budapest különböző pontjain elhelyezett feladványokat kell megoldaniuk az induló csapatoknak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp