A Somer egy olyan hely, ahol a fiatalok megtanulnak önállóan dönteni

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Bár manapság gyakori jelenség a lemorzsolódás a zsidó fiatalok körében, a 18 év alatti ifjúsági szervezetek mégis töretlen sikerrel működnek. Közülük is az egyik legkiemelkedőbb a Hasomer Hacair, amely komoly nemzetközi múltra tekint vissza. A Kibicnek most a jelenlegi kiküldöttek, Szalai Nóra és Ilan Sagiv meséltek a Somer mindennapjairól.

Hogy tudnátok összefoglalni, hogy mi a Somer?

Szalai Nóra: A Somer egy zsidó ifjúsági mozgalom, amely inkább egy baráti közösségként működik. Fontos még az Izraellel való kapcsolat, tehát minden, ami ott történik – politika, ünnepek, társadalmi események – az a Somerben is megjelenik. Idén például sok programunk az ünnepekhez kapcsolódik, de ezek természetesen a korcsoportok szerint eltérőek. Három korcsoporttal foglalkozunk, a kis csoportunk 7-13 éves, a középső csoport 13-15 éves, a nagy pedig 16-18 éves korú fiatalokból áll.

Ilan Sagiv: Az elmúlt öt évben én voltam a Somer kiküldöttje, és most Nóra veszi át a helyemet. Az én öt éves tapasztalatom alapján azt hiszem, hogy a Somer, mint ifjúsági mozgalom egy olyan hely, ahol a fiatalok megtanulnak önállóan dönteni. Számomra ez nagyon fontos, mert ugyan modern civilizációban élünk, de mégis sok fontos kérdésben a felnőttek döntenek a fiatalok helyett. Oktatási szempontból is rendkívül fontos, hogy legyenek olyan szigetek, mint a Somer, ahol a gyerekek megtanulnak döntéseket hozni és ezáltal teljesíteni.

Mi a ti szerepetek?

SzN: Mi nem szólunk bele, hogy mi a program, inkább az adminisztrációs hátteret szervezzük meg, illetve a szükséges forrásokat szerezzük be. Emellett persze fontos a szülőknek is, hogy legyen ott minden pénteken olyan felnőtt, aki felelősséget vállal a gyerekekért. A feladatunk még az is, hogy biztosítsuk a fiataloknak a hátteret ahhoz, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket az egyesülettel kapcsolatban.

IS: Vannak olyan izraeli társadalmi kérdések, amit nem biztos, hogy értenek a fiatalok, így nekünk egy „híd” szerepünk is van az izraeli társadalom és a gyerekek között. Nóra is élt Izraelben, így ő is tudja, hogy mi zajlik kint. Emellett fontos, hogy egyfajta mentoraik is vagyunk a fiatal oktatóknak (madrichoknak).

Ilan Sagiv

Ilan Sagiv

Csak zsidók járnak hozzátok?

SzN: A többség zsidó származású, de előfordult már, hogy valakinek a barátnője, osztálytársa eljött és itt ragadt, és ugyanúgy be tudott illeszkedni, mint a többiek.

Hogy néz ki nálatok egy év?

SzN: Évente rendezünk egy őszi és egy téli tábort, illetve egy Somer bált – ez mindig rendkívül népszerű a gyerekek körében. Ezenkívül megtartjuk a zsidó ünnepeket, és van egy évente megrendezett közös kirándulásunk, a Holdvilág túra. Ilyenkor este indulunk és reggelre érkezik meg a csoport a helyszínre, ahol a madrichok (csoportvezetők) várják őket bográccsal, meleg étellel, szállással.

IS: A madrichok minden évben részt vesznek nemzetközi programokon is: Izraelben egy oktatószemináriumon, ahol a két hetes program első felében tanulnak, a másodikban pedig nyaralnak és túráznak. Ezen kívül van egy európai találkozó nyáron, ahol a vezetői ismereteket tanulhatják meg.

Ha jól tudom a madrichok között is van egy vezető. Őt hogy választjátok?

SzN: A Somer demokratikus alapon működik, a fiatalok saját maguk döntik el szavazással, hogy kit szeretnének vezetőnek, így választják meg a madrichok vezetőjét is.

IS: Vannak további feladatok is a madrich csapatban. Van például egy oktatási felelős, aki összeállítja a képzéseket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 17-18 éves fiatal egy egész éves oktatási programot tervez meg. Van ezenkívül a jövőbeli madrichoknak is egy oktatója, aki megismerteti őket az alapvető vezetési technikákkal. Mindemellett egy nemzetközi vezető is van, aki a más országokban működő Somer csapatokkal tartja a kapcsolatot. Ezek a fiatalok olyan dolgokat tudnak itt kipróbálni, amire ennyi idősen máshol nem lenne lehetőségük. A mai világban, ha a gyerekek nem tanulnak meg csoportban dolgozni, szinte lehetetlen később, hogy sikeressé váljanak.

Mesélnétek egy kicsit az imázsfilmről, amit nemrég készítettetek?

IS: Tavaly volt egy olyan időszak, amikor kevesebben jártak a Somerbe, ezért szerettünk volna egy bemutatkozást mind a zsidó, mind a nem zsidó közösségnek. Az ALMAZSI Alapítvány támogatásával készült el a film, a munka nagy részét viszont volt Someresek csinálták. A film rendezője Bedő Marci volt, a témát pedig a gyerekek együtt rakták össze. Ebből a 15 perces filmből lehet igazán megtudni, hogy mi is az a Somer.

Sokan a Hanoar Hatzionival kevernek össze titeket. Mi a különbség?

IS: Igazából az utóbbi öt évben csak az volt a különbség, hogy ki vezeti a két szervezetet. Mind a Hanoar, mind a Somer szekuláris szervezetek, így nagyon hasonlóak. Az egyik pénteken, a másik szombaton tart összejöveteleket, de vannak olyan fiatalok is, akik mindkét szervezetbe eljárnak. Talán az egyetlen nagy különbség, hogy a Hanoarban nincs külön kiküldött Izraelből.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

SzN: Hosszú távon a feladatunk, hogy életben tartsuk a Somer évszázados hagyományait, illetve közösség-teremtő funkciókat is ellátunk. Tervezzük, hogy az összejöveteleknek legyen egy önálló helyszíne, ez azonban még nagyon gyerekcipőben jár. Rövidtávon az őszi táborra fókuszálunk, ami október 29-től november 1-ig tart, a jelentkezési határidő október 26. Idén szervezünk még november 4-ére egy városi kalandtúrát, ahol Budapest különböző pontjain elhelyezett feladványokat kell megoldaniuk az induló csapatoknak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp