Izraeliek által tervezett baktérium oldhatja meg az egyik legsúlyosabb környezeti problémát

Az évente felhalmozódó műanyag hulladék komoly környezeti problémát jelent, izraeli kutatóknak azonban most sikerült a műanyagokat hatékonyan lebontani képes baktériumot előállítaniuk. A jövőben talán már otthon is lehetőségünk lesz a saját műanyag szemetünk eltüntetésére.

Több mint 300 millió tonna műanyagot termelünk évente, ami a Föld egyik legsúlyosabb környezeti fenyegetését jelenti. Egy izraeli kutatócsoport azonban úgy gondolja, hogy megtalálta a megoldást erre a problémára, méghozzá egy műanyagot lebontani képes baktérium formájában. A Ben Gurion Egyetem diákjaiból álló csoport hónapokig dolgozott a lassan mindent beborító műanyag hulladék felszámolásán, az eredményeiket pedig egy rangos versenyen fogják bemutatni a hónap végén az amerikai MIT-n.

Az izraeli csapat géntechnológiai eljárását Plasticure-nak nevezték el, és főként a legelterjedtebb, polietilén-tereftalát (PET) nevű műanyagokra lehet megoldás. A műanyagok az életünk szerves (vagyis szervetlen) részét képezik, a felhasznált műanyagoknak viszont csak a 14 százaléka újrahasznosított, a többi pedig a környezetet szennyezi. Léteznek ugyan különféle eljárások a műanyaghulladék felhasználására, ezek azonban költségesek és egy részük, mint például az erőművekben való elégetésük szintén környezetszennyező.

Műanyagokat evő baktériumokkal már egy ideje kísérleteznek ugyan, de eddig még nem sikerült hatékony megoldást kifejleszteni. Az izraeli kutatók célja a műanyag molekulákat teljes egészében lebontani, a folyamat során keletkezett energiát pedig elektromos áram előállítására felhasználni. A kísérletek során arra törekedtek, hogy olyan baktériumot kreáljanak, amely hatékonyan tudja elvégezni a műanyagok teljes lebontását, ezt végül két baktérium, az E. coli és a Pseudomonas putida kombinálásával sikerült elérni.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy az általuk kifejlesztett baktériumot majd olyan létesítményekben fogják felhasználni, amelyekben nagy mennyiségű műanyag hulladék kerül majd lebontásra. A művelet során felszabaduló energiából előállított elektromos áram egy részét pedig a bontási folyamat elvégzésére használnák fel. Sőt, remélhetőleg a nem túl távoli jövőben akár kis, otthoni felhasználásra alkalmas szettek is készülhetnek, hogy mindenki a saját otthonában bonthassa le a műanyag szemetét.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp