Óriásgraffitit kapott a „budapesti angyal”

Mostantól egy Dob utcai ház tűzfalát díszíti az Ángel Sanz Briz spanyol diplomatát ábrázoló óriásgraffiti. A „budapesti angyal” néven elhíresült spanyol 1944-ben 5000 zsidót mentett meg a holokauszt során.

A VII. kerület Dob utca 4. szám alatt lévő háznál került felavatásra az a hatalmas graffiti, illetve az alatta elhelyezett emléktábla, amelyet Ángel Sanz Briz, a „budapesti angyal” néven elhíresült spanyol diplomata tiszteletére állíttattak a holokauszt során mintegy 5000 zsidó megmentéséért.

(Fotó: Mohai Balázs/MTI)
(Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Spanyolország a II. világháborúban semleges maradt, ezalatt szolgált Budapesten ügyvivőként Ángel Sanz Briz 1944-ben, aki saját elhatározásából 5000 magyar zsidónak segédkezett úgy, hogy útlevelet biztosított a számukra, ezzel megmentve őket a biztos haláltól. Ezért megkapta a Világ Igaza elismerést.

Az avatási ünnepségen beszédet mondott José Ángel López Jorrin, Spanyolország magyarországi nagykövete, aki kiemelte, hogy a borzalmas időkben is voltak akik emberek tudtak maradni és segítő kezet nyújtottak a rászorulóknak.

A falfestményt a világhírű spanyol graffiti művész Okuda San Miguel készítette, aki személyesen is megjelent a mű avatásán.

Okuda San Miguel (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Okuda San Miguel (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

(Facebook – Az Élet Menete Alapítvány)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp