Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat

Az irodalmi Nobel-díjat 2016-ban Bob Dylan zenész kapta, új irodalmi kifejezési módjai miatt, amikbe beépítette az amerikai zenei hagyományokat. Dylan az elmúlt ötven évben folyamatosan jelentetett meg lemezeket, 1994 óta pedig hat kötetben jelentek meg rajzai és festményei is.

Bob Dylan 1941. május 24-én Robert Allen Zimmerman néven született a Minnesota állambeli Duluthban. Hibbing városában nőtt fel egy középosztálybeli zsidó családban. Tinédzser korától játszott különböző együttesekben, idővel egyre jobban érdekelte az amerikai folkzene és a blues. Woody Guthrie volt az egyik bálványa. A Beat-korszak és a modernizmus költői szintén nagy hatással voltak rá.

1961-ben New Yorkba költözött, ahol elkezdett fellépni különböző, Greenwich Village-i klubban és kávézóban. A producer John Hammond segítségével aláírt egy lemezszerződést, és 1962-ban megjelent az első lemeze, Bob Dylan címmel. A rá következő években sorban jelentek meg a nagy hatású lemezei, 1965-ben a Bringing It all Back Home és a Highway 61 Revisited, 1966-ban a Blonde On Blonde, és 1975-ben a Blood On The Tracks. A munkatempója később sem lankadt, még 2006-ban is jelent meg lemeze.

Dylan 1965-ös és 1966-os turnéja nagy reflektorfényt kapott, egy ideig követte őt D. A. Pennebaker dokumentumfilmes, aki 1967-ben kiadta a Don’t Look Back című filmet a zenészről. Dylan dalai szóltak az ember társadalmi helyzetéről, vallásról, politikáról, és szeretetről. A dalszövegei rendszeresen megjelentek könyv formájában is. A dalszerzés és szövegírás mellett festett, színészkedett, és forgatókönyvet is írt.

A lemezei mellett megjelentek olyan kísérleti írásai is, mint az 1971-es Tarantula. 2004-ben megjelent a Chronicles című önéletrajza, (magyarul is elérhető Krónikák címmel), amiben a korai, New York-i éveit írja le, és azt, milyen volt a kortárs popkultúra figyelmének középpontjában állni. Az 1980-as évek második fele óta  Dylan szinte megállás nélkül turnézik. Hatalmas hatással volt a zenére, és a munkásságából is rengeteg más alkotás született már.

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp