MÓZES – kiállítás megnyitó

A Salom Klub festőszakkörének kiállítása és felnőtt színezőkönyvének bemutatója! “A zsidóság és Isten szövetségének története a szakkör tagjai számára ismert volt. Számomra, akinek egyik szenvedélye a rajztanítás, jó volt látni, hogy az alkotók képesek a legenda egyedi látásmódot tükröző újraértelmezésére, az általuk régen nem használt vizuális nyelven, a színek, vonalak és tónusok segítségével. A festmények bebizonyították, hogy a kreativitás és egyedi látásmód nincs korhoz kötve.”
Lunger Katalin, a szakkör vezetője

“A festő szakköri munka során bizonyossá vált számomra, hogy minden alkotófolyamat alkalmas arra, hogy felelevenítsük emlékeinket, hogy elmondjunk magunkról valami személyeset. A „festőnövendékek” hétről hétre egyre természetesebben engedték el a fantáziájukat, és adták át magukat a pillanat szépségének. Így a mózesi történet is, mint saját élményük teremtődött újjá. Legyenek Önök is részesei ennek az újraértelmezésnek, és színezzék ki a vonalas rajzokat saját elképzelésük szerint.”
Repper Rita, a Salom Klub vezetője

A kiállítást megnyitja: Balázs Gábor eszmetörténész

A Salom Klub festő szakkörének tagjai Lunger Katalin festőművész vezetésével hosszú alkotófolyamat végére érkeztek. A közösen, csapatmunkában létrehozott képeiken és a hozzá kapcsolódó felnőtt színezőkönyvben a Tóra történeteiből Mózes életét mesélik el 18 képben.

A kötet specialitásának köszönhetően a jelenetek egyénileg újra alkothatók, kifesthetők, mindenki beleteheti érzéseit a képpel és történettel kapcsolatban. Ezzel mi is részeseivé válhatunk az egyik legősibb zsidó tevékenységnek: egy ősi történet újraértelmezésének. A művek inspirációs forrása a Tóra mellett Thomas Mann A törvény című novellája volt. Az elkészült képek újabb bizonyítékai annak, hogy a zsidó hagyomány forrásai képesek minden korban, minden korosztályt kérdezésre, gondolkodásra, értelmezésre és önálló alkotások létrehozására buzdítani.

Megtekinthető: 2016. november 25-ig minden nap 9:00-20:00-ig, programjainktól függően. Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon: +361 791 0100

Letölthető MÓZES felnőtt színezőkönyv:

www.balinthaz.hu/mozes/salomklub_coloring_book.pdf

A festő szakkör alkotói

Kalmár Zsuzsanna Katalin, 1942
Marder Györgyné, 1942
Szekeres Tamásné, 1936
Deák Jánosné Dr. Szirtes Éva, 1938
László Deme József, 1939
Sebők Éva, 1951
Csóra Viktória, 1951
Hidvégi Éva, 1947
Szabó Csabáné (szül. Hidvégi Éva), 1946
Enrique Contreras, 1947, Chile
Zsubrinszky Zsuzsanna, 1966
A szakkör vezetője: Lunger Katalin, 1949

Mi az a Salom Klub?

A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
Információ: Repper Rita – repper.rita@balinthaz.hu
Részletes információ a klubról: www.balinthaz.hu/salomklub

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp