A brit trónörökös titokban meglátogatta nagymamája sírját Jeruzsálemben

Károly herceg, brit trónörökös titokban meglátogatta apai nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírját Kelet-Jeruzsálemben, amikor Simon Peresz volt államelnök temetésére múlt pénteken Izraelbe érkezett. Aliz hercegnő korábban Athénban élt, ahol a város német uralmának idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, az egyik zsidó politikusnak feleségét és gyermekeit.

A walesi herceg a nyilvánosság teljes kizárásával látogatta meg apai nagymamájának Kelet-Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna templomban lévő nyughelyét, kihasználva a Peresz-temetés adta lehetőséget, mivel a palesztin-izraeli viszály rendezéséig a brit uralkodóház tagjai csak kivételes esetben utaznak Izraelbe.

Károly herceg nagymamája sírjánál Jeruzsálemben
Károly herceg nagymamája sírjánál Jeruzsálemben

A templomban tett látogatásról néhány fényképet feltöltöttek az internetre a templomhoz közelálló emberek, a média így értesült a titkosnak tervezett családi tiszteletadásról. Aliz battenbergi hercegnő Károly herceg édesapjának, Fülöp edinburghi hercegnek az édesanyja, akinek földi maradványait végakarata szerint temették el a jeruzsálemi templomban. A hercegnő 1969-ben Angliában hunyt el, utolsó kívánságát 1988-ben teljesítették.

Aliz Viktória királynő dédunokája volt, a hercegnő süketen született, és szájról olvasott. A múlt század elején, VII. Eduárd brit uralkodó koronázásán ismerte meg György görög király negyedik fiát, András herceget, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Négy lányuk és egy fiuk született, utóbbi II. Erzsébet királynő férje lett.

Aliz hercegnő
Aliz hercegnő

Aliz hercegnő hosszú és igen kalandos élete során részben német származása ellenére is összeütközésbe került a Görögországot megszálló náci hatóságokkal. A második világháború idején a hercegnő Athénban élt, ahol a város német uralmának idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, a korábbi görög parlament egyik zsidó politikusának feleségét és gyermekeit.

Ez a Gestapo tudomására jutott, ám kihallgatásán süketségére hivatkozva úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. Hősies helytállását 1993-ban Izraelben a Jad Vasem holokauszt intézet és múzeum a posztumusz Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp