A marokkói király, aki megmentette a zsidókat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

V. Mohamed marokkói király megvédte az ország zsidó lakosságát a II. világháború idején. Nemrég amerikai zsidó szervezetek elismerésüket fejezték ki a néhai uralkodó politikája és erkölcsi magatartása előtt.

A New York-i Bnai Jeshurun zsinagóga nem egy esküvő vagy bár micvá miatt telt meg csordultig, ezúttal ugyanis egy királyt, méghozzá egy marokkói királyt jöttek megünnepelni. Az eseményt a Kivunim, a Hebraisztikai Tanulmányok Intézetének tizedik évfordulójára rendezett konferencia keretében tartották meg, ahol a Martin Luther King Jr. – Rabbi Abraham Heschel díjat is átadták. Elsőként a néhai V. Mohamed marokkói királynak, aki a II. világháború idején megvédte országa 250 ezer zsidó polgárát a megszálló francia Vichy és náci erőkkel szemben.

V. Mohamed
V. Mohamed

A korai 1940-es években Marokkó még mindig francia protektorátus volt a Vichy-kormányzat ellenőrzése alatt. 1941-ben a megszálló erők megpróbáltak a zsidókat diszkrimináló törvényeket bevezetni az országban, az akkor még csak 32 éves király azonban ezt nem volt hajlandó megtenni. „Marokkóban nincsenek zsidók, csak marokkóiak vannak” – mondta V. Mohamed.

„Hála az uralkodó határozott döntésének, a marokkói zsidó közösség tagjai közül senkit sem tartóztattak le, deportáltalak vagy gyilkoltak meg koncentrációs táborokban” – mondja Serge Berdugo, a marokkói zsidó közösségek főtitkára. „Minden marokkói, zsidó és muszlim egyaránt a király teljes védelmét élvezhette.” Berdugo szerint a díj az 1961-ben elhunyt uralkodó bátor politikájának és erkölcsi megközelítésének elismerése az amerikai zsidó közösség részéről. A díjat Lalla Hasna hercegnő, V. Mohamed unokája, VI. Mohamed marokkói király testvére vette át.

A dijatado unnepseg a New York i Bnai Jeshurun zsinagogaban
A dijatado unnepseg a New York i Bnai Jeshurun zsinagogaban

„Ma mindennél jobban szükségünk van arra, hogy elgondolkozzunk ennek a kornak a tanulságain és jelentőségén, hogy minél erőteljesebben felléphessünk azon halálos aberrációkkal szemben, amelyek foglyul akarják ejteni a kultúránkat, a vallásunkat és a civilizációnkat. Most egy olyan korban és világban élünk, amelyben társadalmaink kollektív képzeletét túl gyakran károsítja, hogy ne mondjam mérgezi a regresszió és az avíttság. Felhasználva azt a mélységet és rugalmasságot, amelyet tisztelt nagyapám, őfelsége V. Mohamed hagyott ránk, együtt képesek lehetünk arra, hogy visszaszerezzük azt a kölcsönös tiszteletet, amely eltűnt a világ igen sok részéről” – tolmácsolta VI. Mohamed szavait Andre Azulay, a király zsidó ügyi tanácsadója.

A király szavai különösen időszerűek, ugyanis a Simon Wiesenthal Központ nemrégiben aggodalmát fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások terjedése miatt Marokkóban. Egy Casablancában tartott palesztinpárti tüntetésen például ortodox zsidónak öltözött férfiakat vittek egy megjátszott kivégzésre. 2013-ban pedig két olyan törvényjavaslat is beterjesztésre került, amely bűncselekménnyé nyilvánította volna az Izraellel való kereskedelmet. Igaz, egyik törvényt sem vezették be.

(Forward)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp