A marokkói király, aki megmentette a zsidókat

V. Mohamed marokkói király megvédte az ország zsidó lakosságát a II. világháború idején. Nemrég amerikai zsidó szervezetek elismerésüket fejezték ki a néhai uralkodó politikája és erkölcsi magatartása előtt.

A New York-i Bnai Jeshurun zsinagóga nem egy esküvő vagy bár micvá miatt telt meg csordultig, ezúttal ugyanis egy királyt, méghozzá egy marokkói királyt jöttek megünnepelni. Az eseményt a Kivunim, a Hebraisztikai Tanulmányok Intézetének tizedik évfordulójára rendezett konferencia keretében tartották meg, ahol a Martin Luther King Jr. – Rabbi Abraham Heschel díjat is átadták. Elsőként a néhai V. Mohamed marokkói királynak, aki a II. világháború idején megvédte országa 250 ezer zsidó polgárát a megszálló francia Vichy és náci erőkkel szemben.

V. Mohamed
V. Mohamed

A korai 1940-es években Marokkó még mindig francia protektorátus volt a Vichy-kormányzat ellenőrzése alatt. 1941-ben a megszálló erők megpróbáltak a zsidókat diszkrimináló törvényeket bevezetni az országban, az akkor még csak 32 éves király azonban ezt nem volt hajlandó megtenni. „Marokkóban nincsenek zsidók, csak marokkóiak vannak” – mondta V. Mohamed.

„Hála az uralkodó határozott döntésének, a marokkói zsidó közösség tagjai közül senkit sem tartóztattak le, deportáltalak vagy gyilkoltak meg koncentrációs táborokban” – mondja Serge Berdugo, a marokkói zsidó közösségek főtitkára. „Minden marokkói, zsidó és muszlim egyaránt a király teljes védelmét élvezhette.” Berdugo szerint a díj az 1961-ben elhunyt uralkodó bátor politikájának és erkölcsi megközelítésének elismerése az amerikai zsidó közösség részéről. A díjat Lalla Hasna hercegnő, V. Mohamed unokája, VI. Mohamed marokkói király testvére vette át.

A dijatado unnepseg a New York i Bnai Jeshurun zsinagogaban
A dijatado unnepseg a New York i Bnai Jeshurun zsinagogaban

„Ma mindennél jobban szükségünk van arra, hogy elgondolkozzunk ennek a kornak a tanulságain és jelentőségén, hogy minél erőteljesebben felléphessünk azon halálos aberrációkkal szemben, amelyek foglyul akarják ejteni a kultúránkat, a vallásunkat és a civilizációnkat. Most egy olyan korban és világban élünk, amelyben társadalmaink kollektív képzeletét túl gyakran károsítja, hogy ne mondjam mérgezi a regresszió és az avíttság. Felhasználva azt a mélységet és rugalmasságot, amelyet tisztelt nagyapám, őfelsége V. Mohamed hagyott ránk, együtt képesek lehetünk arra, hogy visszaszerezzük azt a kölcsönös tiszteletet, amely eltűnt a világ igen sok részéről” – tolmácsolta VI. Mohamed szavait Andre Azulay, a király zsidó ügyi tanácsadója.

A király szavai különösen időszerűek, ugyanis a Simon Wiesenthal Központ nemrégiben aggodalmát fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások terjedése miatt Marokkóban. Egy Casablancában tartott palesztinpárti tüntetésen például ortodox zsidónak öltözött férfiakat vittek egy megjátszott kivégzésre. 2013-ban pedig két olyan törvényjavaslat is beterjesztésre került, amely bűncselekménnyé nyilvánította volna az Izraellel való kereskedelmet. Igaz, egyik törvényt sem vezették be.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp