Elfeledett kerteket fedeztek fel Petra városában

Megdöbbentően fejlett öntözőrendszert és víztároló rendszert fedeztek fel a kutatók a legutóbbi ásatások során Petrán. A rendszernek köszönhetően a város lakosai képesek lehettek a túlélésre, és egy kert kialakítására – szökőkúttal, tavacskákkal és úszómedencével. A luxuskertet úgy 2000 évvel ezelőtt építhették.

Petra eddig leginkább az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben látható homokkő kanyonjáról volt híres, melyben éppen Harrisson Ford és Sean Connery forgattak a mesés helyszínen. 2000 éve egész másért beszéltek róla az emberek: a Közel-Kelet egyik leghíresebb vízlelő helye volt, ahol tevekaraván utak kapcsolták össze egyik várost a másikkal.

Petra
Petra

A most felfedezett kert Jordánia délnyugati sivatagos részén helyezkedett el. Az utakat egykor valószínűleg szőlők, fák és pálmafák árnyékolták, valamint egy nagy füves tér, amelyet egy 44 méter széles medence mellett műveltek.

(Haaretz)

 

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp