Újévi üzenetek a nagyvilágból

Ferenc pápa, Obama elnök és Orbán Viktor is üzenetet küldött a zsidóságnak ros hásáná alkalmából. Az elnökségről lassan lesköszönő Barack Obama egyben a zsidó közösségtől is elbúcsúzott, és kiemelte, mekkora megtiszteltetés volt számára az elmúlt nyolc évnyi együttműködés.

Ferenc pápa szeptember 28-i, szerdai keltezéssel jókívánságait küldte a római zsidó közösségnek és az egész világ zsidóságának: „Ros Hásáná 5777, Jóm Kippur és Szukkot ünnepek örömteli alkalmából különösen kedves számomra, hogy jókívánságaimat küldjem Önnek és a római zsidó közösségnek. Szeretettel gondolok az egész világ zsidó közösségeire is, hogy a közelgő ünnepek mindenki számára bőséges áldást hozzanak. A Magasságos adja meg nekünk a békét és a béke terjesztésének fáradhatatlan vágyát. Örök irgalmasságában, töltsön el minket reménységgel, derűvel, és erősítse meg a köztünk lévő szívélyes barátságot” – írta Ferenc pápa Riccardo di Segninek, a római zsidó közösség főrabbijának címzett üzenetében.

Barack Obama nyolcadik alkalommal és egyben utoljára adta közzé új évi köszöntőjét az USA, Izrael és az egész világ zsidósága számára, mint az Egyesült Államok elnöke. „Nekem személy szerint ez az utolsó ros hásáná a Fehér Házban, amely esélyt ad arra, hogy elmondjam, mekkora megtiszteltetés volt számomra, hogy elnökként szorosan együttműködhettem a zsidó közösséggel. Hogy felszólalhattam zsinagógákban, itt az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt, hogy elhelyezhettem egy saját imát a Siratófal ősi repedései közé, hogy elmesélhettem az egyiptomi kivonulás időtlen történetét a Fehér Házban rendezett széder estéken, hogy Elie Wiesellel együtt mehettem Buchenwaldba, hogy fialat izraelikkel találkozhattam Jeruzsálemben és hogy átadhattam a Szabadság Medálját Simon Peresznek” – mondta Obama videóüzenetében.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a magyarországi zsidó közösséget és vezetőit a zsidó újév alkalmából. „Minden közösség jövőjének a kulcsa, hogy tagjai elkötelezettek legyenek a felmenők hagyományainak és értékeinek megőrzése mellett, éppen ezért minden ünnep az összetartozást erősíti” – fogalmazott a kormányfő a levelében, amelyet Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, valamint Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesítettek.

(Vatikáni Rádió, Time of Israel, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp