Rendbe hozzák a kisteleki zsidó temetőt

Hamarosan kitakarítják és rendbe hozzák a gazos és elhanyagolt kisteleki zsidó temetőt. A város polgármestere a Délmagyarországnak elmondta, hogy egy nagyobb rendbehozatalt terveznek, és várhatóan kerítés is kerül majd a már használaton kívüli sírkert köré.

„Nem takarítják, elhanyagolt és gazos a kisteleki egykori zsidó temető” – hívta fel a Délmagyarország figyelmét egyik olvasójuk. „Mi is nehezen találtuk meg az elfeledett sírkertet, egy arra járó, helybeli hölgytől kértünk útbaigazítást. Ő is csak sejtette, hol lehet. Végül megtaláltuk a ma már csak néhány sírhelyből álló, gazzal beborított zsidó temetőt a szépen gondozott kisteleki temetővel szemben. A házsor tövében, a fák árnyékában áll az a néhány sírkő, amelyen magyar és héber feliratok is mutatják, mi lehetett itt jó pár évtizeddel ezelőtt” – olvasható a delmagyar.hu-n.

A kisteleki zsidó temető jelenlegi állapota (Fotó: Frank Yvette/delmagyar.hu)
A kisteleki zsidó temető jelenlegi állapota (Fotó: Frank Yvette/delmagyar.hu)

Nagy Sándor kisteleki polgármester a Délmagyarország kérdésére azt válaszolta, hogy a temető nem önkormányzati terület, de évente kétszer, tavasszal és ősszel kitakarítják. A következő rendbehozatal pedig mindenszentek előtt esedékes.

„Régebben egy itteni férfi vágta ki a gazt, és takarította a területet. Tervezünk egy nagyobb rendbehozatalt, valamint kerítést is szeretnénk az egykori zsidó temető köré. Kisteleken már nincs aktív zsidó közösség, csak néhány leszármazott él itt” – mondta a polgármester. Hozzátette: a temető rendbehozatalával kapcsolatban már a Mazsihisszel is felvette a kapcsolatot.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp