A zsidó támogatók nem adnak pénzt Trumpnak

A zsidó adományozók csupán öt százaléka támogatja Donald Trumpot, az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjét – derült ki a legutóbbi felmérésekből. Trump a népszerűségi mutatók alapján azonban fej-fej mellett halad a demokrata jelölt Hillary Clintonnal.

A jelenség érdekessége, hogy a zsidó donorok azon része sem támogatja Trumpot, aki egyébként a Republikánus Pártra szavazna – bár ők nincsenek túl sokan, hiszen az amerikai zsidók a Demokrata párt egyik legnépesebb szavazótáborát jelentik.

Donald Trump
Donald Trump

A Republikánus Pártot elsősorban az ultra-ortodox zsidók választják, valamint azok, akiknek elegük lett Obama Izraelhez való hozzáállásából. Az amerikai zsidók 76 százaléka támogatja jelenleg a Demokrata Pártot – derült ki a Global Jewish Advocacy (AJC) felméréséből.

Trump megosztó személyiség a zsidó választók körében, többek között a radikális ötleteinek, a vallási elhatárolódásának és a menekültellenességének köszönhetően. Mindennek ellenére, az egyik legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai zsidó, Sheldon Adelson Trump mögött sorakozott fel.

Az Egyesült Államok népességének ugyan csak két százalékát teszik aki a zsidó származású szavazók, a támogatásokból viszont olyan nagy részesedésüket van, hogy nagyobb hatással lehet az ő megingásuk, mint a szavazatok irányultsága.

Talán éppen ezért Donald Trump a napokban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek azt az ígéretet tette, hogy amennyiben ő lesz az elnök, akkor az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet, mint Izrael oszthatatlan fővárosát. Ezt ugyanis az USA Izrael 1948-as megalakulása óta nem tette meg.

(Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp