A kínai rezsim a zsidókat sem kíméli

Alig ezren vallják magukat zsidónak Kajfeng városában, amely egykor virágzó birodalmi központ volt. A hatóságok eddig megtűrték a kis zsidó közösség vallási életét. Eddig.

A zsidók korábban még abban is reménykedtek: egyszer még újjáépülhet a zsinagóga is, mely a XII-ik században készült el. Most a polgármester utasítására még az emléktáblát is eltüntették. Hivatalosan ugyanis nincsenek zsidók Kínában.

A kajfengi zsidó közösség tagjai
A kajfengi zsidó közösség tagjai

Nem a helyi hatóságok túlkapásáról van szó- mesélték a zsidók a New York Times tudósítójának. Központi kampányról van szó, melyet személyesen Hszi Csinping elnök rendelt el. Természetesen nem az alig ezerfőnyi kis zsidó közösség az igazi célpont, hanem az iszlamista terrorizmus és a buddhista boncok ellenállásának letörése.

Kínában hivatalosan csak öt vallás létezik: buddhizmus, a tao, az iszlám, a katolikus és a protestáns kereszténység. Itt is szigorúan ügyelnek arra, hogy minimális legyen a külföldi kapcsolat. Kína az egyetlen hely a világon, ahol két katolikus egyház működik: az egyik, melyet a Vatikán elismer, de ezt Peking nem fogadja el. A másik a Peking által elfogadott katolicizmus, melyet Rómában néznek gyanakodva.

A 4,5 milliós Kajfeng alig ezerfős zsidó közössége is próbálta a kapcsolatot tartani Izraellel. Sőt néhányan kivándoroltak. Ez nagyon nem tetszett a kínaiaknak, a kivándorlást szervező irodát bezárták. Antiszemitizmusról szó sincs: Sanghajban és Harbinban múzeumok mutatják, sok Európából menekülő zsidó ott élte túl a holokausztot.

(A folytatás ide kattintva érhető el.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp