Netanjahu meghívta Abbászt, hogy szólaljon fel az izraeli parlamentben

Az iráni elnök, Haszán Róháni Washingtont bírálta, Mahmúd Abbász bocsánatkérést követelt Londontól a Balfour Nyilatkozatért, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig meghívta Abbászt Jeruzsálembe.

Az iráni elnök, a Palesztin Hatóság elnöke és az izraeli miniszterelnök egymás után szólalt fel csütörtökön az ENSZ Közgyűlés ülésszakán. Haszán Róháni Irán elnöke  elsősorban a világhatalmakat ostorozta és  mindenekelőtt Egyesült Államokat bírálta. A világ nagyhatalmait tette ugyanis felelőssé azért, hogy terjed és erősödik a terrorizmus, az Egyesült Államot pedig azért bírálta, mert szerinte nem tartja maradéktalanul tiszteletben azt a 2015-ben aláírt hathatalmi megállapodást, amelyet az iráni atomprogramról kötöttek. A „tisztelet hiányát” felróva  az iráni politikus „az amerikai magatartás azonnali korrekcióját” sürgette. „Ha Washington elbukik a megállapodás valóra váltásában, akkor ez tovább gyengíti p szavahihetőségét” – fogalmazott  Róháni.

Benjámin Netanjahu és Mahmúd Abbász
Benjámin Netanjahu és Mahmúd Abbász

Az iráni vezető bírálta az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelső bíróság azon döntését, amely lehetővé teszi iráni javak lefoglalását, elkobzását. Róháni szerint a döntés „cionista csoportok nyomásgyakorlásának” tudható be, amelyek szerinte képesek a kongresszust „védhetetlen” döntésekre rábírni.

Az elnöknek volt mondanivalója a térségben nagy riválisának számító Szaúd-Arábia számára is. Felszólította Rijádot, hogy – ha valóban békességre törekszik és komolyan gondolja a biztonságot a térségben – hagyjon fel az ellenségeskedéssel és a megosztó politikával.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász történelmi időkhöz és eseményekhez nyúlt vissza a beszédében.  Felszólította Nagy-Britanniát, hogy kérjen bocsánatot a száz évvel ezelőtt tett Balfour Nyilatkozatért, amelyben támogatta egy zsidó haza létrejöttét Palesztinában.

Abbász ezt a nyilatkozatot hibáztatta a palesztin nép katasztrófájáért, és követelte, hogy London vonja le a következtetéseket, és ismerje el a palesztin államot.

Kijelentette azt is, hogy a megszállt palesztin területek izraeli betelepítése lerombolja a két állam létén alapuló megoldásba vetett minden reményt.

A palesztin politikus az ENSZ vezetőit arra szólította fel, hogy a 2017-es  évet nyilvánítsák a palesztin területek izraeli megszállásának véget vető esztendőnek.  Abbász szerint az izraeli telepek létesítése a megszállt ciszjordániai palesztin telepeken „lerombol” minden reményt, amit a két állam – Izrael és Palesztina – létrehozásába vetettek.

A palesztin vezető után felszólaló izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu meghívta a palesztin elnököt, hogy szólaljon fel a jeruzsálemi parlamentben, és kijelentette, hogy ő is örömmel mond beszédet Rámalláhban, a palesztin törvényhozásban.

Abbász pár perccel korábban elhangzott szavaira reagálva kijelentette: az izraeli-palesztin konfliktus soha sem az izraeli telepítésekről szólt.

„Ez soha sem volt így. Ez a konfliktus mindig is a zsidó állam létéről szólt” – mondta. Netanjahu   hangoztatta azt is, hogy az ENSZ – mint fogalmazott – „a kezdeti erkölcsi erőből erkölcsi bohózattá” alakult.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp