A modern technológia segítségével vált olvashatóvá a megsérült ősi tóratekercs

Anélkül sikerült szétnyitni az 1500 évvel ezelőtt összeégett tóratekercset, hogy egyetlen ujjal is hozzányúltak volna. Egy újfajta technológia segítségével ugyanis virtuálisan láthatóvá váltak az ősi tekercs megmaradt oldalai.

Nagyjából 1500 évvel ezelőtt a Holt-tenger mellett található Ejn Gedi közelében egy egész falu porig égett, és csak a házak és egy zsinagóga elszenesedett romjai maradtak meg belőle. Nagyjából ötven évvel ezelőtt a régészek egy szintén elszenesedett tekercset találtak a zsinagóga romjai között, amelyről tavaly kiderült, hogy Mózes harmadik könyvének kezdő sorait tartalmazza.

A szétnyitott Ejn Gedi-tekercs
A szétnyitott Ejn Gedi-tekercs

Egy évvel ezelőtt a kutatók csupán néhány sort tudtak elolvasni a tekercsből, most azonban az ősi tóratekercs összes épen maradt részét sikerült szétnyitni, hogy az egész szöveg láthatóvá váljon. Méghozzá úgy, hogy közben hozzá sem kellett nyúlni a nem túl jó állapotban lévő tekercshez.

Az amerikai és izraeli kutatóknak egy röntgen mikrotomográfia nevű technológia felhasználásával sikerült a tekercset digitálisan felszeletelniük, aztán az így kapott szeleteket különálló lapokra bontották, amelyeket számítógép segítségével már olvasni is lehet. Végül a különálló lapokat összeillesztették, és eredményként egy szépen kibontott tekercset kaptak.

A Holt-tengeri tekercseket leszámítva ez az Ejn Gedi-tekercs a legrégebbi Tóra részlet, amelyet ezidáig megtaláltak. Az ősi kézirat stílusa alapján készült becslések szerint a most szétnyitott tekercs valamikor i. sz. 50 és 100 között készülhetett. A mostani tudományos siker további jelentősége lehet, hogy ezt a technológiát felhasználva több olyan ősi tekercsek tartalmára is fény derülhet, amelyek rossz állapota miatt a kutatók eddig nem mertek hozzányúlni.

(Science)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp