Az antiszemitizmus és a migráció összemosása megtévesztő és manipulatív

Budapesten tartotta a Cionista Világszövetség (WZO) Európai Antiszemitizmus Elleni konferenciáját, amelynek megnyitóján Heisler András a Mazsihisz elnöke is felszólalt. Heisler beszédében minden, a rendezvénnyel kapcsolatos hiányosság benne van, Mikola Istvántól kezdve az EMIH kizárólagos bevonásán át egészen az antiszemitizmus és a menekültválság összemosásáig:

„Mi, magyar zsidók, különleges helyzetben vagyunk. Van egy hazánk, itt a Kárpátok ölelésében, van történelmünk – hisz’ már a honfoglaló magyar törzsekkel is érkeztek zsidók ide, van közös múltunk, vannak közös tragédiáink. A magyarországi zsidók hazája Magyarország, s történelme bennünket összeköt. Ezer szállal kötődünk az ország kultúrájához, számunkra mindennél szebb nyelvéhez, a folyókkal átszőtt vidékhez, a magyar tájhoz, a gulyákhoz, a ménesekhez, az éjfekete pulikhoz, vagy talán a hófehérekhez.

Mikola István és Heisler András a WZO konferenciáján
Mikola István és Heisler András a WZO konferenciáján

Ezer szállal kötődünk Magyarországhoz és van egy különleges kapocs, mely bennünket Izraellel is összeköt. Igen, Izraellel, a világ talán legszürreálisabb országával. Vajon ki találta ki, hogy a kiválasztott nép pont egy olyan helyen telepedjen le, ahol a termőföld helyén csak a kopár szikla, vagy a rohanó homok nyaral.  Ahol nincs édesvíz, csak sós, s ritka az életet adó eső. Ahol milliónyi ellenség kívánja az ország pusztulását, s ahol még a nagy belvizet is Holt tengernek hívják. Izrael nekünk, magyar zsidóknak a szerelmünk. Nem ráció, hanem mélységes érzelem. Sok ezer év kultúrája, a Tíz parancsolat, a Tóra-adás, az elpusztult szentélyek, a Maccabeusok szabadságharca, a Bar Kochba lázadása, s három világvallás közös hazája. Izrael ma egy korszerű ország. Légkondicionálók zümmögésével, örökkön telefonozó fiatalokkal, az utakon futó robogókkal, s a felhőkarcolók Istenkeresésével. A mi identitásunk alapja e két kultúra bennünk élő szimbiózisa. S a magyar zsidók cionizmusára is többnyire ez a jellemző. Ezt a bonyolult lelkiséget kell megértenie a Cionista Világszövetség képviselőinek, ha itt akarnak eredményeket elérni.

Bonyolult feladat, s láthatóan a WZO-nak nem sikerült megbirkózni vele. Mert mi másnak tudható be az, hogy a szervezés indításakor kizárólag a magyarországi antiszemitizmust nevezték meg a kongresszus helyszínválasztásának okaként, mintha az antiszemitizmuson kívül a magyar zsidóság körében más említésre méltó ügy nem is létezne. Bonyolult feladat a helyi viszonyok megértése, de a Világszervezet ezúttal mintha nem is törekedett volna erre. Különben nem felejtették volna el az 1929 óta saját magyar tagszervezetükként működő Magyarországi Cionista Szövetséget bevonni az események előkészítésébe. A mélyebb helyismeret hiányáról tanúskodik az is, hogy a szervezés munkájában kizárólag a helyi Chabad közösséget vett részt. Jó, ha tudják, a legnagyobb magyar zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége büszke arra, hogy elnöke irodájában ott lóg az izraeli zászló. Jó, ha azt is tudják, hogy a mi Zsidó Múzeumunk helyén lévő épületben született Theodor Herzl, s azt is, hogy egy ilyen komoly nemzetközi szervezet, mint a WZO konferenciája csak akkor bírhat kellő súllyal, ha a legtöbb magyarországi zsidót képviselő helyi zsidó szervezet is érdemben belekapcsolódik abba. Senki ne értse félre a helyzetet: az én személyes meghívásom nem jelent érdemi együttműködést!

Ha segítséget kértek volna tőlünk, akkor nem csak a Tett és Védelem Alapítvány munkatársai, hanem számos, különböző álláspontot képviselő magyar társadalomtudós volna itt jelen az összetett kérdések megvitatására. Ha megkérdeznek bennünket, akkor mereven elzárkózunk egy olyan személytől, akivel Izrael Államának hivatalos képviselője sem volt hajlandó találkozni. S ha bárki kíváncsi lett volna véleményünkre, akkor elmondtuk volna, belpolitikailag nem tartjuk egészségesnek, hogy a népszavazást néhány héttel megelőzően egy cionista konferencián vezető kormányzati politikus az antiszemitizmussal összefüggésben a menekültekkel és az európai migrációval foglalkozzon. A kormány véleményét mindenki ismeri, álláspontja ebben a kérdésben határozott.   Fontosnak tartom rögzíteni: közös ügyeinkben együttműködünk a kormányzattal, és ha indokolt, akkor képviseleti szerepünket ellátva konfliktust vállalunk. De nincs közünk a pártpolitikához, nem vagyunk a kormány ellenzéke, ellenben nem kívánunk propagadandistái sem lenni. Az ilyesminek még a látszatát is szeretnénk elkerülni és a látszat ezúttal megtévesztő lehet.

Bevezetőmben ezért csak korábbi gondolataimat tudom megismételni. Szilárd meggyőződésünk, hogy az antiszemitizmus kérdésének és az európai migráció problematikájának reflektálatlan összemosása sok tekintetben megtévesztő és manipulatív, a fölösleges félelemkeltés pedig soha nem növeli a biztonságot –ellenkezőleg. A zsidóságnak minden gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépnie, mert vallási tanításai és történelmi tapasztalatai ezt indokolják. Számunkra nem csak a zsidók, hanem a romák, a keresztények, a melegek, a muszlimok, vagy a menekültek elleni gyűlöletkeltés sem elfogadható. A gyűlölet maga tudniillik olyan, mint a vírus: a társadalom egészét képes alattomosan megbetegíteni.

Fontosnak tartom a pluralizmust, az eltérő vélemények meghallgatását. Nem célom elrontani senki játékát, de a ma kezdődő konferencia bennem inkább kétségeket ébreszt, mint reményt. Adja Isten, hogy ne legyen igazam. Nem kérem Önöktől, hogy egyetértsenek velem, de arra buzdítok mindenkit, gondolkozzon el az általam mondottakon.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp