Két rabbi választása

A Heti Válasz megkérdezett néhány egyházi vezetőt, köztük két rabbit, Radnóti Zoltánt és Köves Slomót, hogy miként fognak szavazni az október 2-án. A rabbik pedig igencsak eltérő választ adtak a kormány által feltett kérdésre.

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” – így szól a kormány által kezdeményezett népszavazás kérdése. A Heti Válasz közéleti hetilap pedig megkérdezett 17 egyházi vezetőt, papot, lelkészt és rabbit, hogyan fognak majd szavazni október 2-án. A válaszokból kiderült, hogy legtöbben a NEM-et választották, de ami igazán érdekes, hogy a két rabbi mennyire eltérő választ adott:

Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke: TÁVOLMARADÁS ÉS ZSOLTÁR. „A kampányban két dolgot láttam: az egészséges emberi félelmeket felhasználva és alakítva próbálják befolyásolni a szavazókat, illetve éppen ellenkezőleg, nevetségessé tenni a görcsös akarást. Ebben a játékban nem veszek részt. Abban a fél órában, amíg szavaznék, inkább elmondok húsz zsoltárt.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija: NEM. „Ezek a kérdések a zsidó közösségek számára fokozott, a mindennapi fizikai biztonság kockázataihoz kapcsolódnak, így nem tartanám szerencsésnek, ha a betelepítés bármilyen formája kötelező és ellenőrizetlen lenne.”

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp