Izrael hatalmas segélycsomagot kap az USA-tól védelmi célokra

Izrael 38 milliárd dolláros segélycsomagot kap az Egyesült Államoktól védelmi célokra. A szerdán aláírt megállapodás példa nélküli, az Egyesült Államok ugyanis ilyen széleskörű és nagy összegű egyezséget még soha, egyetlen országgal sem kötött.

A washingtoni külügyminisztériumban írták alá a memorandumot, amelynek értelmében az Egyesült Államok a következő tíz évben 38 milliárd dollárt biztosít Izraelnek védelmi célokra, izraeli katonai fejlesztésekre. A megállapodást izraeli részről Jacob Nagel, nemzetbiztonsági tanácsadó, amerikai részről pedig Thomas Shannon diplomata látta el kézjegyével.

Az összeg folyósítását a 2019-es pénzügyi évben kezdik meg, mivel az előző, még érvényben lévő megállapodás 2018-ban jár le. Barack Obama amerikai elnök közleményben méltatta a megállapodást. „Ez az elkötelezettség Izrael biztonsága iránt megingathatatlan, az izraeli nép jóléte és Izrael állam jövője iránti őszinte és tartós aggodalomra épül” – fogalmaz az elnök a Fehér Ház által kiadott közleményben.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Susan Rice – aki jelen volt az aláírási ceremónián – szintén arról nyilatkozott, hogy a megállapodás jelzi az Egyesült Államok „rendíthetetlen elkötelezettségét” a zsidó állam biztonsága iránt. Rice leszögezte: az Egyesült Államok mindig ott van és lesz Izrael állam és népe mellett, ma is, holnap is, és így tesz az eljövendő nemzedékekkel is.

A megállapodást izraeli részről aláíró Jacob Nagel, miután leszögezte, hogy az izraeli-amerikai szövetség „sziklaszilárd”, azt hangsúlyozta: „Izraelnek nincs jobb barátja, megbízhatóbb szövetségese, fontosabb partnere, mint az Amerikai Egyesült Államok”. Hozzátette: „mindenki láthatja és érezheti a különleges kapcsolatot országaink és népeink között”.

A megállapodás aláírására hónapokig tartó egyezkedés után került sor, de megtörtént, annak ellenére, hogy Barack Obama elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő személyes viszonya évek óta feszült, és tovább rosszabbodott, amikor az Egyesült Államok egyetértésével és vezetésével megköttetett az atomalku Iránnal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp