A mi izraeli konyhánk: sajtos burgonya karfiollal

Az izraelikonyha.blogspot.hu szerzője ezúttal egy eléggé franciás étel elkészítésést mutatja meg, amely egy haifai nagyszakállú séftől származik. A sajtokat kedvelőknek egyszerűen kötelező, de másoknak is ajánlott ez az istenien finom recept.

Van egy nagyszakállú séf, akinek nagyon megszerettem hangulatos, árnyékos udvarú éttermét Haifán, néhány éve a salátacégünkhöz is rendszeresen jött tanácsot adni, többször dolgoztam vele a kísérleti részlegen, és ilyenkor szinte mindig mesélt valamit a francia konyháról, ahol tanulmányait folytatta. Szóval nem vagyok benne biztos, hogy az itt közzétett receptnek lenne valami francia beütése, mindenesetre ettől a séftől származik, és szerintem olyan franciás benne minden.

Hozzávalók (8-6 személyre):

1 kiskanál só

1 kg apró burgonya

1 karfiol, virágaira szedve

1 liter (4 doboz) tejföl

1 további kiskanál só

1 kiskanál durvára őrölt fekete bors

1 kevés szerecsendió

200g reszelt sajt (javaslat: 50 gramm mozzarella, 50g füstölt, mintegy 50g ementáli, és 50g cheddar sajt – de használhatjuk egyszerűen azt ami otthon található)

1 púpozott evőkanál (20 gramm), kukoricakeményítő

Elkészítés:

Egy nagy fazekat megtöltünk vízzel, és hozzáadunk egy kiskanál sót. A vizet felforraljuk, aztán beletesszük a hámozatlan krumplit, és puhára főzzük. Lyukas kanállal kivesszük a fazékból. A krumpli helyére most a karfiolt dobjuk a fazékba, öt percig főzzük, aztán azt is leszűrjük. Tepsibe, vagy más hőálló edénybe rendezzük a főtt burgonyát és a karfiolt. 190 fokra előmelegítjük a sütőt.

Egy tálba öntjük a tejföl nagy részét (fél pohárnyit félreteszünk), kiskanál sót, kiskanál borsot és szerecsendiót teszünk hozzá, majd felmelegítjük. Míg a tejföl melegszik, a kukoricakeményítőt egy pohárba tesszük, és hozzáadjuk a maradék tejföl felét. Addig keverjük, míg csomó nélküli, egységes krémet kapunk. Ráöntjük a megmaradt tejfölt, és ismét addig keverjük, míg egységes masszát kapunk.

Mikor a tejföl forrni kezd, hozzáöntjük a keményítőkeveréket. Enyhe forrással, folyamatos keverés közben tovább főzzük, míg a tejföl besűrűsödik. A tejfölkrémet a zöldségre borítjuk, és rászórjuk a reszelt sajtot is. Körülbelül 25 percig sütjük.

Tipp:
Ha takarékoskodni akarunk a kalóriával (és a pénzzel), 2-3 doboz tejfölt 2-3 pohár tejjel helyettesíthetünk.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp