Simon Peresz az életéért küzd

A 93 éves Simon Peresz kedden agyvérzés miatt került kórházba, állapota azóta valamelyest ugyan javult, de még nincs túl az életveszélyen. A volt izraeli elnököt mesterséges kómában tartják az orvosok, akik egyelőre az agy természetes regenerálódásában reménykednek.

A 93 éves, a politikai életből 2014-ben visszavonult Peresz szeptember 5-én új szívritmus-szabályozót kapott. Izrael kilencedik államelnöke, volt miniszterelnök délután kezdett orvosának fájdalomra panaszkodni, és ezért a Tel-Aviv melletti Siba kórházba vitték. Ott este hétkor agyvérzést és szívinfarktust kapott, ezért átvitték az intenzív osztályra. A Nobel-békedíjas politikus kórházba szállításakor még eszméleténél volt, de később egészségi állapota rosszabbra fordult, mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre került. Állapota az orvosok szerint súlyos, kezelőorvosai tegnap még nem voltak bizakodóak.

Simon Peresz
Simon Peresz

Peresz az év eleje óta szenvedett kisebb-nagyobb egészségi problémákban. Januárban enyhe szívinfarktuson esett át, amelyet ezt követően szívkatéterezéssel gyógyították. Tavasszal több alkalommal is kórházba szállították szívproblémák miatt, amelyek ellen nyáron vérhígító szedését írták elő az orvosok. Valószínűleg ez a gyógyszer is felelős agyvérzéséért.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Twitter-üzenetben kívánt jobbulást a tekintélyes politikusnak. A kormányfő beszélt a kórház igazgatójával, aki tájékoztatta Peresz egészségi állapotáról. Netanjahu az egész nép nevében kívánt jobbulást Peresznek.

Kedd reggel a népszerű idős politikus még egy videót forgatott a Peresz Békeközpontban, és jó egészségnek örvendett. Simon Peresz ötvenöt éves politikusi pályafutás után vonult nyugdíjba 2014-ben, miután hét év után leköszönt államelnöki hivatalából. Azóta sem pihent: az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette.

Szerdára Peresz állapota valamelyest javult, de orvosai szerint még nincs túl az életveszélyen. Miután felébresztették a mesterséges kómából, a volt izraeli elnök kinyitotta a szemét, megértette és elvégezte azokat a feladatokat, amiket kértek tőle, megmozdította az ujjait és megfogta a fia kezét. Ezután újraaltatták, hogy pihenjen és az agya folytatni tudja a természetes regenerálódási folyamatot, amely akár hetekig is eltarthat, ebben a szakaszban Peresz nem kap gyógyszeres kezelést.

Simon Peresz fia, Chami a ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy rengeteg üzenetet kapnak, Izraelből és a világ minden tájáról érkeznek az imák és a jókívánságok, politikusoktól vagy olyan emberektől, akik szeretik a volt elnököt. „Az apám egy különleges ember, és én optimista maradok az állapotát illetően. Hiszem és remélem, hogy ez még jóra fordul” – mondta Chami Peresz.

(MTI, Haaretz, Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp