A KGB ügynöke volt a Palesztin Hatóság elnöke

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt Szíria fővárosában, Damaszkuszban a nyolcvanas években – állítják izraeli történészek. Feltételezésük szerint Abbászt szovjetunióbeli tanulmányai idején szervezhették be.

A közszolgálati rádióban megszólaltatott palesztin vezetők az Abbász elleni lejárató kampány részének nyilvánították, és nevetségesnek nevezték a palesztin elnök KGB-s beszervezésének vádját.

Mahmúd Abbász
Mahmúd Abbász

Az állítólag leleplezéshez Szovjetunió közel-keleti és Izraellel kapcsolatos viszonyát kutató Izabella Ginor és Gideon Remez izraeli történész-házaspár kutatása vezetett. Ginor azt állítja, hogy egy általuk megtalált, szovjet archívumból kicsempészett dokumentum azt bizonyítja: Abbász titkos ügynökként szerepelt a KGB nyilvántartásában 1983-ban “Krotov” fedőnéven.

A KGB-dokumentumokból álló archívumot Vaszilij Mitrohin, a KGB levéltárának egykori vezető munkatársa csempészte ki a Szovjetunióból, amikor 1992-ben – a Szovjetunió összeomlása után – a Nyugatra szökött.

A történészeknek csak 2014-ben nyílt meg az angliai Cambridge Egyetemen azóta őrzött irattár jelentős része. Ekkor a két történész megrendelte belőle a közel-keleti ügyeket tartalmazó, 24-es számú dossziét. Szerintük az abban megtalált dokumentum hiteles, még akkor is, ha csak az egykori KGB-ügynök által készített másolata. Az eredeti példány jelenleg is Oroszországban van.

A történészek feltételezése szerint Abbász szovjetunióbeli tanulmányai idején szervezhették be, miközben „A német nácik és a cionisták közötti titkos kapcsolatok” című doktori disszertációját írta egy moszkvai egyetemen.

Az izraeli tévé megjegyzi, hogy amennyiben igaz a hír, akkor Abbász a minap régi ismerőseként üdvözölhette Rámalláhban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli küldöttét, Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettest, aki egy moszkvai izraeli-palesztin csúcstalálkozót próbált megszervezni a Palesztin Nemzeti Hatóság fővárosában és Jeruzsálemben járva. Bogdanov erőfeszítéseit nem koronázta siker.

Bogdanov a történészek kutatásai szerint 1983-ban Damaszkuszban teljesített diplomáciai szolgálatot, éppen akkor, amikor a frissen megtalált dokumentummásolat szerint Abbász is ebben a városban volt a KGB ügynöke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp