A mi izraeli konyhánk: marhahússal töltött articsóka

Egy igazán eredeti hétvégi ebéd receptjével érkezik az izraelikonyha.blogspot.hu. Az articsóka domináns íze valószínűleg mindenkit magával ragad majd, ennél íncsiklandóbb recept ugyanis nem nagyon lézezik.

Ha netán valami eredeti hétvégi ebéden töritek a fejeteket, de semmi sem jut eszetekbe, melegen tudom ajánlani az alábbi receptet: sült marhahússal töltött és isteni mártásban főtt articsóka. Ennél színesebb és ínycsiklandozóbb recept szerintem nem létezik.

Aki szereti a számokat, annak érdemes tudnia, hogy 100 gramm főtt vagy sült articsókában csak 53 kalória van, 2,89 g fehérje, 0,34 g zsír és 8,6 gramm rost.

Hozzávalók:
18 articsóka alj (friss vagy fagyasztásból felengedett)

a töltelékhez:
1 kg darált marhahús (kevés zsírral)
1 marék pirított fenyőmag
1 marék apróra vágott petrezselyem
1 lapos kanál baharat (keleti fűszerkeverék, leírása a post alján)
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 maroknyi áztatott bulgur (10 percig hideg vízben)

fekete bors
1 pohár liszt

a mártáshoz:
10 gerezd megtisztított fokhagyma
4 sárgarépa, hosszában negyedekre vágva (mint a gyufák)
2 piros paprika, 4 felé vágva
2 darab száraz shata paprika
½ pohár repceolaj
1 kiskanál kurkuma
1 evőkanál paprika
4 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

Összekeverjük a töltet minden összetevőjét, húsgombócokat gyúrunk belőlük, és megtöltjük velük az articsókákat. Meghintjük liszttel a töltött articsókákat, és egy kis repceolajon kisütjük őket. A sütés után az articsókákat elrendezzük egy széles és alacsony edényben, aztán közéjük szórjuk a fokhagymát, a répát és a paprikát. Megtöltjük vízel, hozzáadjuk a fűszereket és a maradék repceolajat, majd az egészet felforraljuk. Lejjebb vesszük a tüzet, és félig zárt fedővel további 45-60 percig főzzük. Meghintjük petrezselyemmel, és tálaljuk.


Mi az a baharat? Iraki konyhából való fűszerkeverék, amely érdekes ízt és aromát ad a szemes-, hal-, baromfi-, és húsételekhez, valamint a főzelékekhez, salátákhoz. A baharat az alábbi fűszerek összeőrlésével készül: szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, fahéj, gyömbér és szegfűbors.

(izraelikonyha.blogspot.hu)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp