Hívj fel egy zsidót ezen a számon!

Egy telefonszám feltárcsázásával a világ különböző pontjain élő zsidókkal lehet beszélgetni, az új szolgáltatástól azt várják, hogy a telefonálók könnyebben megismerhessék egy-egy ország vagy város zsidó hagyományait. Zsidók és nem zsidók hívását is várják.

Elutazik valaki egy idegen városba, és reménytelenül keresi a legközelebbi zsinagógát vagy kóser éttermet? Semmi gond, elég csak felhívni a „zsidó telefonszámot”: +1-323-310-0622, és a város kódjának megadásával máris helyi zsidóktól kérhet útbaigazítást. Nagyjából ez az ötlet áll a The Jewish Number (A zsidó telefonszám) elnevezésű kezdeményezés mögött, amelyet Shlomo Zirdok hozott létre még idén nyáron.

Eddig 22 városban (Budapest nincs köztük) várják a hívásokat az önkéntes zsidók, akik közül egyelőre többségben vannak az ortodox férfiak, de bárki regisztrálhat válaszadónak, a feltétel csak annyi, hogy 18 évet betöltse és a helyi zsidó közösség tagja legyen az illető. „Nem kell szakértőnek lenned, elég, ha zsidó vagy” – állítja Zirdok. Az önkéntesek zsidók és nem zsidók hívását is egyaránt várják.

Az ötletet az adta, hogy Zirdok nővére, aki Mexikóvárosban él, elfelejtett elolvasni egy fontos imát, amelyet egy beteg gyógyulásáért kellett volna elmondania. Amikor viszont eszébe jutott, akkor már késő volt, mivel lement a nap. Ezért gyorsan felhívta a Los Angelesben tartózkodó Zirdokot, hogy olvassa fel az imát, hiszen ott még nem ment le a nap. Zirdok ebből arra a következtetésre jutott, hogy a zsidóknak bármikor szükségük lehet valakire, aki egy másik országban él.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp