Forrnak az indulatok a Rabbiképző mellett létesülő muszlim kultúrközpont körül

Sokan tartanak a Rabbiképző szomszédságában létrejövő muszlim kulturális centrumtól, pontosabban a központot életre hívó alapítványtól és annak vezetőjétől. Mások szerint viszont éppen hogy a zsidó közösségnek kellene több empátiát mutatni a most nehéz időket megélő muszlimok iránt.

Először az ATV adott hírt arról, hogy egy muszlim kulturális központ fog létesülni az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem közvetlen közelében. A beszámoló szerint egy hatalmas muszlim kultúrközpont és imaház létesül majd a Gutenberg tér 1. szám alatt található sarokház földszinti részén. A központ kialakításával kapcsolatos munkálatok már javában zajlottak, amikor az ATV munkatársa „leleplezte” a projektet, a VIII. kerületi önkormányzat amúgy tisztában volt az iszlám kulturális központ terveivel, imaházról viszont nem volt tudomásuk. A ház lakói is egy kultúrközpont létrejöttéhez járultak hozzá.

Balra a leendő muszlim kulturális központ. jobbra a Rabbiképző (Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet)
Balra a leendő muszlim kulturális központ. jobbra a Rabbiképző (Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet)

A muszlim kultúrközpont története akkor kezdett igazán érdekessé válni, amikor Radnóti Zoltán rabbi, a Mazsihisz rabbitestületének Facebook-oldalán tiltakozását fejezte ki a központ létrejötte ellen. A Népszabadság információi szerint a rabbi nem egyeztetett a Mazsihisz vezetőivel, akik ezt nem is vették jó néven, így aztán a közlemény, mint magánvélemény került át Radnóti saját oldalára. Ekkor azonban már késő volt, a sajtó szépen felkapta a „zsidók tiltakoznak a muszlim kultúrközpont létrejötte ellen” sztorit, és egyre-másra jelentek meg a különféle vélemények és elméletek a médiában.

„Én, Radnóti Zoltán határozottan tiltakozom ama tény ellen, hogy az Országos Zsidó Egyetem, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség Scheiber Sándor utcai zsinagógakörzete mellett néhány méterre, a Jótékonysági Béke Alapítvány fennhatósága alatt (lopakodva) ingatlant vásárolva egy muszlim „kulturális”-központ épüljön. Az alapítvány vezetője azon „palesztin” személy (Saleh Tayseer), akit nem oly rég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merénylet-kísérlettel gyanúsítottak meg és helyeztek előzetes letartoztatásba” – írja Radnóti Zoltán rabbi a közleményében. A rabbi többször is hangsúlyozta, hogy nem magával a muszlim központtal van problémája, hanem az azt létrehozni kívánó alapítvánnyal.

A Jótékonysági Béke Alapítvány és annak vezetője, a palesztin származású Szaleh Tajszir fogorvos valóban problémásnak tűnhetnek a róluk szóló híradások alapján. Tajszir 2004-ben két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, mivel azzal vádolták meg, hogy Mose Kacav akkori izraeli elnök budapesti látogatása idején a Zsidó Múzeum elleni merényletet tervezett. A vádakat végül bizonyítékok hiányában ejtették, Tajszir pedig szabadon távozhatott, a fogorvos ráadásul még egy kétmillió forintos kártérítést is sikeresen kiperelt az államtól.

Furcsaságoktól maga a Jótékonysági Béke Alapítvány sem mentes, illegális fegyverkereskedelem, okirat hamisítás, gyanús szaúdi pénzek és al-Kaida kapcsolódás is felmerült már az alapítvány és korábbi vezetőivel kapcsolatban. Tajszir amúgy egészen 2012-ig az Iszlám Egyház elnöki tisztségét is betöltötte, és már korábban is szeretett volna egy muszlim kulturális központot létrehozni. A XI. kerületben terveztek egy mecsetet, iskolát és könyvtárat is magába foglaló centrumot, de annak ellenére hiúsult meg a beruházás, hogy már az engedélyük is megvolt az építkezések megkezdésére.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy többen is úgy gondolták, hogy semmi keresnivalója nincs ennek az alapítványnak zsidó létesítmények közelében. A legjobban talán Gábor György vallásfilozófus pörgött rá a történetre, legalábbis az ATV reggeli műsorában egy igen szép összeesküvés-elméletet sikerült összehoznia. Szerinte ugyanis a kormány szándékosan telepített a Rabbiképző közelébe a muszlim kultúrközpontot, hogy így keltsen feszültséget a két vallás képviselői között. Mindez pedig azért lenne a kormány hasznára, mert így házon belül tudná haragos muszlimokkal riogatni az embereket.

Szaleh Tajszir
Szaleh Tajszir

Azért akadnak olyanok is, akik nem feltétlenül vizionálnak az utcán egymásnak feszülő muszlim és zsidó tömegeket. Kenesei Marcell, több civil zsidó szervezet vezetője például sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte Facebook-oldalán írt bejegyzésében, hogy „zsidó közösség(ek) tagjaitól, képviselőitől olyan elszállt, általánosító, ítélkező, gyűlölettel teli (és egyben azt gerjesztő) bejegyzések és megnyilatkozások burjánoznak, melyek a huszadik század legsötétebb korszakainak bugyrait segítenek felmelegíteni”.

„Kedves muszlimoktól, araboktól, meg muszlim központtól tartó zsidó barátaim. Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy tanuljatok saját történelmünkből, mert úgy látszik, nagyon hamar elfelejtettétek a leckét. És ha erre azt mondjátok, hogy a helyzet nem ugyanaz, mert mi így meg úgy voltunk mások, meg mi nem robbantottunk, meg mi igyekeztünk beilleszkedni – akkor az a válaszom, hogy a helyzet valóban nem ugyanaz, de azért azt be kéne látni, hogy rímel (copyright Mark Twain)… „ilyenek” meg „olyanok”, „beilleszkedésre képtelenek” „így meg úgy nevelik őket”…” – írja Kenesei Marcell.

„Nem azt mondom, hogy senkiben ne legyenek kételyek, meg hogy nincsen jogunk félni, tartani valamitől. Hogyne lenne, pláne nekünk. Főleg úgy, hogy állami szinteken is zajlik az uszítás ellenünk – leginkább olyan országokból, melyeknek kutya kötelességük lenne többet tenni a menekülő muszlimok szenvedésének csökkentéséért egyébként. De azért talán mégsem kéne magunkévá tenni egy olyan gondolkodásmódot, amely majdnem sikeresen lesepert minket a föld színéről. Az „ők kezdték” meg elég silány érvelés. Szerintem ennyivel minimum tartozunk üldözött, megalázott, elpusztult, meggyilkolt felmenőinknek – talán a történelemnek is…” – zárja bejegyzését.

A muszlim kulturális központ egyelőre még nem készült el, Tajszir doktor pedig valahol éppen zarándok úton van, így nem lehet megkérdezni tőle, hogy tulajdonképpen mi is a terve ezzel a centrummal. A hatóságok addig nem valószínű, hogy bármit is lépnének az ügyben, amíg az alapítványtól tartók legrosszabb rémálma be nem igazolódik, vagy ki nem derül időközben, hogy mégiscsak terrorista szervezetekkel állnak kapcsolatban a Jótékonysági Béke Alapítvány működtetői. Addig is talán nem ártana megismerkedni az új szomszédokkal, mert még az is lehet, hogy ez egy csodálatos barátság kezdete lesz majd.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp