A hazai fegyveripar atyja: Frommer Rudolf

Idén augusztusban született 148 éve Frommer Rudolf, zsidó származású fegyvergyártó. Talán kevesen tudják, hogy találmányai alapjául szolgáltak több európai lőfegyvernek, és olyan forradalmi újításokat tartalmaztak, amelyeket abban az időben még kevesen ismertek és használtak.

Frommer Rudolf pályája a tudománytól távol, a kereskedelmi szférában indult. Mindenek előtt elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát, majd nem sokkal később a Tőzsdén kezdett el dolgozni. Ezek után tisztviselői posztot töltött be a Hitelbankban. Banki munkája mellett bel- és külföldi lapokban szépirodalmi és szakcikkeket írt, a tőzsdei kereskedelemben pedig beosztása miatt vett részt. Ezen évei alatt megtanult angolul, franciául és németül is.

Frommer Rudolf
Frommer Rudolf

Utóbbi nyelvet olyan professzionálisan elsajátította, hogy később egy német–magyar és egy magyar–német tőzsdeszótárat adott ki, melyet az Akadémia részéről Simonyi Zsigmond hitelesített előszavában. A banki világból éles fordulattal lépett át a lőfegyvertervezésbe. Egy fegyvergyárba került, ahol aztán megszületett híres találmánya, az automata Frommer-pisztoly, majd a tekercsrugós Frommer-vadászpuska.

Hamarosan beleülhetett a fegyvergyár vezetői székébe, és egészen nyugdíjba vonulásáig ő irányította a céget. Az első találmányok után szinte sorozatosan alkotta meg az újabb és újabb fegyvereket, több mint 150-et összesen. Nemcsak itthon, de külföldön is egyaránt elhíresültek a Frommer-féle szabadalmak. Önműködő lőfegyverei, különösen a 7,65 mm-es Frommer-pisztolyok az egész országban a legelterjedtebbek voltak. Használta őket a csendőrség, az államrendőrség, a határőrség, az erdészet és a posta egyaránt.

Működésük az úgynevezett Frommer-elméleten alapult, amely szerint az automata lőfegyverek működését az előző lövés okozta visszalökés vagy gáznyomás biztosítja. Ebben a kategóriában a Budapesten gyártott Frommer-pisztolyok és -puskák voltak a legjobbak a XX. század első évtizedeiben.

Frommer 1919 M/Frommer-Stop öntöltő pisztoly
Frommer 1919 M/Frommer-Stop öntöltő pisztoly

Szinte a semmiből teremtette meg a hazai lőfegyvergyártó-ipart, ugyanakkor az üzleti életben szerzett jártassága révén gyára pénzügyileg is virágzott. 1914-ben, a világháború előestéjén magyar nemességet nyert Ferenc Józseftől, fegyverneki előnévvel. Bár szabadalmai nagy része a lőfegyverekkel volt összefüggésben, de bejelentett szabadalmat az esztergapadok késeire vonatkozóan is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp