Elhunyt Gene Wilder

83 éves korában meghalt Gene Wilder. Az amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező régóta Alzheimer-kórban szenvedett. Wilder olyan filmekben játszott, mint a Producerek, a Vörösruhás nő, a Rabbi a vadnyugaton vagy éppen a Vaklárma.

Wilder 1933. június 11-én született Jerome Silberman néven született. Az Iowa-i egyetemen kommunikációt és színművészetet tanult, majd Nagy-Britanniába, Bristolba ment színészetet tanulni, ahol első újoncként megnyerte a főiskolák közötti vívóversenyt.

Gene Wilder a Willy Wonka és a csokoládégyárban
Gene Wilder a Willy Wonka és a csokoládégyárban

Színészi pályafutását már a főiskolái előtt, 15 éves korában elkezdte színpadi színészként. Életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere. A színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került.

Brooks-szal 1968-tól termékeny filmes együttműködésük volt. A rendezővel forgatott első közös filmje, A producerek 1967-ben hatalmas siker lett. Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában.

Gyáva nagydumást játszott a Kezdjétek a forradalmat nélkülemben (1970), cukorkagyárost a Willy Wonka és a csokoládégyárban (1971), egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost a Minden, amit tudni akartál a szexről (1972) című Woody Allen-filmben.

Magyarországon legismertebb filmjei az Ifjú Frankenstein, valamint a Vaklárma, a Dutyi dili, a Folt a zsákját. Ez utóbbi háromban Richard Pryor volt a partnere, akivel olyan legendást párost alkottak, mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

Jordan Walker-Pearlman, Wilder unokaöccse azt mondta, a komikus azért tartotta titokban súlyos betegségét, hogy az őt Willy Wonka-ként ismerő gyerekek ne az Alzheimer-kórral kapcsolják össze a hóbortos karaktert.

(Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp