Burgenlandi zsidó emlékek nyomában – két keréken

Új, kulturális útikönyv jelenik meg a Mazsike gondozásában Burgenlandi zsidó emlékek nyomában két keréken címmel. A kötet, amely egy praktikus útikalauz, szeptember 4-én, a Pozsonyi Pikniken, a Mazsike standjánál kerül bemutatásra. Ugyanitt lehetőség lesz a túrák szerzőjével, Mózes Krisztiánnal is beszélgetni, tapasztalatot cserélni, no és persze dedikáltatni is. 

Burgenland – mi jut eszébe Ausztria legkeletibb tartományáról? Fertő tó, Esterházy-kastély, Haydn? Burgenland az utóbbi évtizedekben nagyszerű kerékpárútjaival is hírnevet szerzett magának, nem véletlenül nevezik kerékpáros paradicsomnak is.

Biciklitúra Apetlon közelében
Biciklitúra Apetlon közelében

A terület zsidó kulturális szempontból is fontos. A  17. században az Esterházy-család birtokain alakult ki ugyanis az ún. Hétközség (németül: Siebengemeinden, héberül seva kehillot). A felvilágosult hercegek befogadták és védelemben részesítették a környék településeiről, pl. Sopronból, Bécsből elüldözött zsidókat. A következő mintegy 300 évben békés együttélés, virágzó kulturális, szellemi és gazdasági élet jellemezte az itteni közösségeket, melyeket a nemzetiszocialista hatalomátvétel semmisített meg.

A Mazsike 2014-es, nagy sikerű burgenlandi kulturális kirándulása kapcsán fogalmazódott meg az Egyesület vezetőségében egy útikönyv ötlete, amely a térség látnivalóit, különlegességeit a zsidó kulturális örökséggel ötvözve, kerékpáros szemmel mutatná be, hiszen ilyen könyv eddig még nem létezett. A tervet tett követte, most pedig örömünkre szolgál, hogy a könyv megjelenéséről adhatunk hírt.

 

  

A könyv négy útvonalat ajánl, amelyek javarészt osztrák, részben magyar és szlovák területen haladnak. A túrák Burgenland zsidó és nem zsidó emlékhelyeit, kulturális tereit mutatják be. A könyv nem csak útleírásokat tartalmaz, hanem praktikus segítség is a kerékpárral is szívesen túrázóknak, az aktív pihenést, kirándulást tervező kultúra-

A képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált kiadványt persze a négy keréken, a vonattal, gyalogosan kirándulók is haszonnal forgathatják, hiszen bár más utakon haladnak, a kulturális emlékek felfedezésében útikönyvünk jó szolgálatot tehet. Sőt, a könyv olvasnivalónak is kiváló választás, izgalmas és sokszínű kulturális utazásra repíti olvasóját, térben és időben egyaránt.

A kötet ára 1990,- Ft, Mazsike-tagoknak érvényes Mazsike-kártyával 1790,- Ft. Dedikálás és vásárlás: a Pozsonyi Pikniken, a Mazsike standjánál

További információ: http://mazsike.hu/zsidoemlekekburgenlandban

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp