Zsidó apja lehetett Goebbels feleségének

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels náci propagandaminiszter feleségének, akit „árja” mintaanyaként mutatott be a német nemzetiszocialista rendszer médiája. Magda Goebbels titkát a Bild című német lap írta meg egy új levéltári forrásra hivatkozva.

A lap szerint a berlini tartományi levéltárban rábukkantak Richard Friedländer zsidó üzletember lakcímbejelentő lapjára, amelyen a többi között az áll, hogy van egy vér szerinti lánya, méghozzá „Magdalena, született 1901. november 11-én, vallása: katolikus”.

A Goebbels-család, Magda középen
A Goebbels-család, Magda középen

Magdalena a későbbi Magda Goebbels lehet, akiről eddig a születési bizonyítványa alapján azt lehetett tudni, hogy házasságon kívüliként született a Friedländer-féle lakcímbejelentő lapon jelzett napon, és élete első éveiben a nevelőapja Oskar Ritschel, édesanyja élettársa volt. Az édesapa neve nem szerepel a születési bizonyítványon.

Az édesanya – Auguste – és Oskar Ritschel kapcsolata csak néhány évig tartott. Aztán Auguste 1908-ban összeházasodott Richard Friedländerrel. Azt nem tudni, hogy mióta ismerték egymást.

Az új levéltári forrás szerint meglehet, hogy házasságuk előtt legkevesebb hét évvel is volt már kapcsolatuk, és ebből született a későbbi Magda Goebbels.

Az biztos, hogy Joseph Goebbels 1934-ben egy naplóbejegyzésében azt írta: „szörnyű dolgot tudtam meg Magdától”, amelynek következtében lélekben, „belül elváltunk” – mondta a Bildnek Oliver Hilmes történész, a korszak kutatója, rámutatva, hogy Joseph Goebbels előző kapcsolata a „faji kérdés” miatt ment tönkre.

A harmadik birodalom főpropagandistája által irányított német sajtó Magda Goebbelst rendszerint a férje és hat szőke kisgyermekük társaságában jelenítette meg, azt sugallva, hogy Goebbelsék az „árja mintacsalád”.

A propagandaminiszter és felesége 1945. május 1-jén, Berlin szovjet ostroma közben megölték valamennyi gyermeküket, majd öngyilkosságot követtek el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp