A Mazsihisz elnöke is visszaadja lovagkeresztjét Bayer Zsolt kitüntetése miatt

Már 70-en, köztük Heisler András, a Mazsihisz elnöke, döntöttek úgy, hogy visszaadják lovagkeresztjüket, miután a kormány kitüntette Bayer Zsolt újságírót. Bayert amúgy nem igazán izgatja a tiltakozási hullám, kitüntetését semmilyen körülmények között nem adná vissza.

„Számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása, példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként” – ezzel a hivatalos indoklással kapta meg Bayer Zsolt a lovagkeresztet augusztus 20. alkalmából.

Heisler András visszaadott lovagkeresztje
Heisler András visszaadott lovagkeresztje

A kormány döntését követően már 70-en jelezték, hogy tiltakozásképpen visszaadják állami kitüntetésüket. A 444.hu visszaadottlovagkereszt-számlálóján nyomon követhető a kitüntetést visszaadók listája, akik között ott található Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

„MAZSIHISZ elnökké választásom előtt, 2011-ben kaptam meg „a zsidó közösség érdekében végzett sokéves társadalmi munkám elismeréseként” a Lovagkeresztet. Civilként tüntettek ki. Büszke voltam a díjra, s úgy gondoltam, erkölcsi értékét csak erősíti, hogy a díjazottak között sokféle emberrel, különböző nézeteket valló személyiségekkel, más-más politikai oldalt kedvelőkkel, egyházak széles skálájának képviselőivel kerültem laza közösségbe. A sokszínűség számomra érték, egymás nézeteinek tolerálása pedig Magyarország jövőjét jelenti” – írja Heisler a Facebook-oldalán.

„Ma azonban ugyanannak a díjnak vagyok tulajdonosa, mint Bayer Zsolt. Ugyanannak, amit most augusztus 20-án Bayer Zsolt is megkapott. Egy ember, aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett. A sokszínűséget szeretem, a romboló szélsőségeket nem. Nem kívánok még virtuálisan sem egy közösségbe tartozni Bayer Zsolttal, ezért bejelentem, hogy a civilként megkapott díjamat felelős magyar állampolgárként visszaadom. Döntésem személyes, nem kívánok befolyásolni senkit. Nem szeretnék megítélni egy korábbi kitüntetettet sem amiatt, hogy a díj visszaadásáról hogyan dönt. Ez mindenkinek személyes választása kell, hogy legyen. Szeretném, ha ezt mások is elfogadnák” – teszi hozzá a Mazsihisz elnöke, aki videóban is megörökítette búcsúját a kitüntetésétől:


Aki viszont egészen biztosan nem fogja visszaadni lovagkeresztjét, az nem más, mint a jelenlegi botrány főszereplője, Bayer Zsolt. „Semmilyen körülmények között. Nem is fordulna meg a fejemben. Mondjon egy okot, miért kellene lemondanom róla!” – válaszolt Bayer a Népszabadság kérdésére, miszerint a tiltakozások miatt lemond-e a kitüntetésről. A publicista még akkor sem gondolja meg magát, amikor a lap felemlegeti a Médiatanács büntetését, amit kirekesztő és gyűlöletkeltő írása miatt szabott ki: „Hogy jön ez a kitüntetésemhez? Miért kéne nekem ezért lemondani a kitüntetésemről? Nem is értem. A Médiatanács kirekesztőnek találta az írásomat. Sag schon! És akkor mi van?” – zárja rövidre a témát Bayer Zsolt, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének friss tulajdonosa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp