Így hódítja meg az izraeli és zsidó gasztro Budapestet

Manapság egyre nagyobb keletje van a különböző izraeli, illetve hagyományos zsidó ételeknek Budapesten, így nem is csoda, hogy sorra nyílnak az ilyen ételeket kínáló éttermek. Persze, ahány ország, annyi szokás, így Európán belül is ezer arca van a zsidó gasztronómiának. A magyarországi zsidó/izraeli éttermekben a közép-európai vonal képviseli magát hangsúlyosan, magyaros ízekkel megbolondítva.

A konyhaművészet bölcsei szerint valójában izraeli konyháról, mint olyanról nem beszélhetünk, inkább csak izraeli étkezési szokásokról, hiszen annyi tájról érkeztek az ország lakosai. A legtöbb kelet-európai zsidó, kis településeken, stetlékben élt. Ettek halat, húst, és volt persze sólet, aminek annyi változata van Izraelben, ahány országból származnak a polgárai. A ma hagyományosnak vélt izraeli ételeket tulajdonképpen az arab országokból érkező zsidók hozták magukkal. Izraelbe érkezésükkel ugyanis megjelent a humusz, a saslik és a kebab is.

Hummusz
Hummusz

Bár sokan összemossák az izraeli és a zsidó konyhát, a kettő mégis nagyban eltér egymástól. A zsidó gasztronómiában minden arra épül, hogy az étel megfeleljen a kóserság szabályainak. Ez elsősorban a húsételekre vonatkozik, hiszen tiltottnak számít például a disznó, a nyúl, a teve, a halak közül pedig a harcsa és a kecsege. Az is fontos továbbá, hogy az állat húsából tökéletesen kiürüljön a vér. Végül, de nem utolsó sorban pedig ügyelni kell a tejes és a húsos ételek különválasztására.

Budapesten inkább a tradíciók játszanak nagyobb szerepet, és az úgynevezett kóser-style ételek a divatosak. Kivételek persze vannak, hiszen a Kazinczy utcában található Carmel étterem például abszolút kóser (glatt kóser), minden előírásnak megfelel. Aki egy hagyományos sábáti vacsorát szeretne kipróbálni, általában ide látogat el, hiszen erre az alkalomra külön menüt is kínálnak. Aki erre befizet az egy egész terülj-terülj asztalkámra számíthat, humusszal, salátákkal, gefilte fissel (töltött hal), maceszgombóc levessel, húsételekkel és végül flódnival. Egy ilyen vacsora során a vendég nagyjából végigkóstolhatja a legnépszerűbb zsidó/izraeli ételeket. Hasonlóan az ortodox vonalat erősíti a nagy múltú Hanna étterem is a Dob utcában, ahol szintén minden hagyományos étel megtalálható, a zsidó tojástól kezdve az izraeli salátán át egészen a sóletig.

Sólet
Sólet

Ezzel nagyjából ki is merülnek a hagyományos zsidó éttermek, de tovább kutatva egyre nagyobb üzletágat fedezhetünk fel zsidó és izraeli kapcsolódású helyekből. Ma leginkább olyan éttermek nyílnak, amelyek egyaránt árusítanak mindennapi ételeket és izraeli/zsidó kötődésűeket is. A Fülemüle Étteremben például a macesztorta mellett olyan magyaros fogások is helyet kaptak az étlapon, mint a vadas vagy a babgulyás. „Mi azért nyitottunk zsidó éttermet, mer a családunk ilyen receptekkel rendelkezik sok-sok évre visszamenőleg” – mondta a Kibicnek az étterem tulajdonosa, Zinger Viktor. „Szerintem azért megy a zsidó kaja, mert jó” – tette hozzá. Ugyanezen az úton jár a Rosenstein Vendéglő is, ami igen nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, így már hét különböző nyelven is elolvasható az étlapjuk. Náluk is megtalálható a maceszgombóc leves és a zsidótojás, de emellett vörösboros vaddisznóragut is választhat, aki arra jár.

Ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább eltávolodunk a hagyományos zsidó gasztronómiától. A zsidónegyedben, vagyis elsősorban a Kazinczy utca környékén már imidzs kérdése, hogy valaki zsidó ételt áruljon. Erre jó példa a Kőleves, ami kicsit romkocsma, kicsit étterem, kicsit zsidó és kicsit nem. Maceszgombóc itt is van, de az olyan trendibb ételek is helyet kaptak az étlapon, mint a wok zöldségek vagy a tiramisu.

Zsidó tojás
Zsidó tojás

Szintén a divatos éttermek közé tartozik a Yiddishe Mamma Mia, ami a Gozsdu udvarban található, igen frekventált helyen. A neve önmagáért beszél: az ugyancsak népszerű olasz konyhát ötvözi a zsidó és az izraeli konyha világával. Van rizottójuk és persze sokféle tésztájuk is, de szerepel az étlapon ököruszályleves maceszgombóccal, illetve t-bone steak zöldséges kuszkusszal és Jeruzsálem salsával is. „A helyszínből adódóan önmagától értetődő volt, hogy zsidó éttermet nyissunk” – mondta a Kibicnek Sallai Ferenc, az étterem tulajdonosa. „Szerintem ezek az ételek egyre jobban megállják a helyüket a gasztronómiában, és mivel egyre többen merik felvállalni a hovatartozásukat, elkezdtek terjedni az izraeli és a zsidó éttermek a városban. Ennek ellenére, én nem jelenteném ki, hogy ez egy trend, hiszen a legtöbb étterem a zsidó negyedben koncentrálódik” – tette hozzá.

Ha az ember kifejezetten izraeli ízekre vágyik, nagyjából három választása van. Az egyik a városban futótűzként terjeszkedő Hummus Bar, ahol a hummusz mindenféle formában kérhető, de saláták, falafel és saksuka is kapható. Ugyanez az ételkínálat a ma Budapest egyik lekedveltebb helyének számító (nem csak zsidó körökben) Mazel Tovban az Akácfa utcában, igazi mediterrán környezetben.

Nemrég a Kazinczy utcában is nyílt egy kifejezetten izraeli ízeket felsorakoztató étterem, a Cafe Tel Aviv, a néhai Cari Mama Pizzéria helyén. „Mi vagyunk az első kóser tejes étterem, így hatalmas népszerűségnek örvendünk a kóserül táplálkozók és az izraeliek körében” – mondta el a Kibicnek az étterem egyik alkalmazottja. Nem csak az ételek terén, de a nyelvet tekintve is Izraelben érezheti magát, aki ide látogat, hiszen minden ki van írva héberül is.

Izraeli saláta
Izraeli saláta

Végül, de nem utolsó sorban, már a streetfood őrületbe is bekapcsolódott a zsidó gasztro, Ricsi foodtrack-jével a Dob utcában. A hely kínálata igen vegyes, állítólag a világ legjobb szendvicse is elkészült már, rozmaringos vörösborral szuvidált marhaszeletekkel. Ricsi összeköti a negyed többszáz éves zsidó hagyományait a mai bulinegyedes – streetfoodos pörgéssel. Kitör a hagyományos budapesti utcai kaják világából, barátfülét, sóletet, knist és tabbulét is árul.

Ha szendvics, akkor az éppen megújuló Dafke Deli sem maradhat ki a zsidó streetfood-sorból. Ez azonban inkább a reggeliző helyek kategóriájába tartozik, és az amerikai-zsidó érzést kívánja átadni. Ezt testesítik meg például a tojásrántottás bagel és társai. Ha valaki alkoholra vágyna, a kóser pálinkát is kipróbálhatja náluk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp