Ősi zsidó épületet mentenek meg a franciák

A 12. századi jesiva a legrégebbi fennmaradt zsidók által használt épület Európában. A francia hatóságok most úgy döntöttek, eljött az ideje, hogy a bírósági parkoló alatt található épület maradványait renoválják.

Fél millió dollárból hozzák helyre a francia hatóságok Európa legrégibb zsidó kötődésű épületét, a Sublime Házat. A szóban forgó nevezetesség a történészek szerint egy 12. századi jesiva volt, a Párizshoz közeli Rouen városában. Az épületet 1976-ben fedezték fel egy bíróság parkolója alatt, azóta pedig a francia zsidók számára meghatározó szereppel bír.

Sublime Ház
Sublime Ház

2001-ig a Sublime Házat bárki meglátogathatta, később azonban a fokozódó terrorveszély miatt bezárták. Bár 8 évvel később mégis megnyitották, akkor már az épület igen rossz állapotban volt, és egyértelművé vált, hogy mielőbbi renoválásra szorul.

Az épület mibenlétét többen még ma is vitatják: egyesek szerint inkább zsinagóga lehetett, míg vannak olyanok is, akik váltig állítják, hogy gazdag zsidók elkülönített lakhelyeként funkcionált. A Sublime Házat mindenesetre 2017-ben tervezik újból megnyitni.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp