A Talmud napjainkban is releváns tud lenni

Manapság a zsidóság sokszor csak a közösségi élmény részét képezi, így hiánypótló szerepet tölt be a Talmud nem csak nőknek elnevezésű előadássorozat, amely minden alkalommal a Talmud egy-egy kiragadott részéről tanít. A másfél éve futó programsorozatról annak ötlet- és házigazdája, Lakos Borcsa mesélt a Kibicnek.

Pontosan mit takar a Talmud nem csak nőknek?

A Talmud nem csak nőknek egy havi rendszerességgel jelentkező előadássorozat, amely kiindulópontja mindig egy talmudi szöveg. Alkalmankéntegy előadópáros, általában egy női és egy férfi érkezik hozzánk, akik együtt vezetik az interaktív szövegtanulást. Az egyik cél az, hogy ezeket az ősi zsidó szövegeket, melyek a mai napig hivatkozási alapként szolgálnak a vallásos és némileg a szekuláris zsidó világban, olyanok számára is elérhetővé tegyük, akik másként nem férnének hozzá.

Lakos Borcsa
Lakos Borcsa

Azt szeretném megmutatni ezekkel az alkalmakkal, hogy a Talmud, ami egy zsidó jogi szöveggyűjtemény, habár a 6. században került leírásra a végleges formájában, napjainkban is mennyire releváns tud lenni. Általában az előadások magyarul zajlanak, bár már angol nyelvűre is volt példa a Negyed7Negyed8 Fesztiválon. Mivel remekül illet az Auróra programjába, így tavasszal náluk vendégeskedtünk. Miriam Camerini érkezett Milánóból és Bárász Tamással egy remek párost alkotva feszegettük a saját határainkat többek között Rabbi Simon bar Jochaj híres történetén keresztül.

Téged mi motivált abban, hogy ebbe belevágj?

Korábban Stockholmban, a Paideián tanultam judaisztikát, ahol heti rendszerességgel volt Talmud óránk is sok más zsidó témájú tantárgy mellett. 1-2 hetente vendégelőadók érkeztek hozzánk különböző témákkal, de ami mindig visszatérő volt a 8 hónapos képzés alatt, az többek között a Talmud. Az élmény, ahogy a talmudi szövegeket tanultuk párban az ősi zsidó tanulás jegyében chevruta módszerrel, ahogy kérdések mentén elmélyültünk a szövegekben, adta az ötletet.

8 hónap alatt nem lettem Talmud-szakértő, viszont azt gondoltam, hogy sokan tanulták ezt nálam jóval hosszabban, és szívesen megosztanák gondolataikat a nagyérdeművel, csak keretet kell teremteni ehhez. Nagyon izgalmas hónapról hónapra összeszervezni az előadópárosokat, kitalálni a témákat és a helyszíneket.

Mit jelent az, hogy „nem csak nőknek”?

Nagyon sokat gondolkodtam a programsorozat címén. Azt szeretném ezzel kifejezni, hogy bárki számára elérhető manapság a Talmud. Ma Magyarországon egyetemi szinten is folyik Talmud oktatás, de elsősorban zsinagógai környezetben, rendszeresen férfiak tanulják, és úgy általában a világban is az a tendencia a domináns, hogy a Talmud az a „férfiaké”. Én úgy gondolom, hogy ez annál érdekesebb és fontosabb, mint sem hogy ne foglalkozzanak vele a nők vagy bárki más, akit érdekel. Sokszor kapom egyébként azt a kérdést, hogy csak nőknek szólnak ezek a tanulások? A cím lehet megtévesztő, de valójában ez nem baj, sőt… mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné.

Talmud nem csak nőknek a Müsziben
Talmud nem csak nőknek a Müsziben

Akkor ki a programsorozat célközönsége?

Amikor elkezdtem, azt gondoltam, hogy a saját korosztályomat ez érdekelheti, tehát ők lennének a célközönség. Aztán kiderült, hogy sok mindenki mást is érdekel, de talán a mi generációnk elfoglaltabb a kelleténél, szóval az eredeti 25-30-as korosztály mellett minden érdeklődő, nyitott, értelmiségi embert várok erre a programsorozatra nemtől és hovatartozástól függetlenül. Az elmúlt másfél évben azt tapasztaltam, hogy inkább az idősebb korosztály jön el, de ez sokban függ a témától és a helyszíntől is. A Bánkitó Fesztiválon például inkább a fiatalabb korosztály képviselteti magát, míg a Bálint Házban tartott alkalmakkor valamivel magasabb a résztvevők életkora.

Tervezel valamilyen újdonságot a programba csempészni?

Téma mindig akad, mert a Talmud mindennel foglalkozik, aminek jelentős része a 21. században is releváns tud lenni, akár a mindennapi életünkben is. Olyan érzésem van, mintha csak most kezdtem volna szervezni, pedig a program indulása óta, 2014 decemberétől kezdve összesen 9 helyszín és 20 előadó bevonásával már túl vagyunk 14 szövegtanuláson. A hónapok során szegődött mellém egy szervezőtárs is Süveges Gréta személyében, de az ötletelésbe korábbi előadók és a hallgatóság is bevonódik néha, ami nagy segítség, sőt mi több, szeretném is ilyen irányba elvinni a programsorozatot.

A cél az lenne, hogy magam köré gyűjtsek még olyanokat, akik látnak fantáziát a Talmud nem csak nőknek-ben. Erre azért is volna szükség, mert nincs folyamatos Talmud tanulásra lehetőség ma Magyarországon. Csak egyetemi vagy zsinagógai környezetben lehet hozzáférni ehhez a tudáshoz. Én mindenképpen azt szeretném, hogy a talmudi szövegek tanulását felhasználva a chevruta módszerrel, kérdések mentén minél többen megtapasztalhassák, hogyan érdemes és hatékony bármilyen szöveget elsajátítani.

Eddig kiket hívtál meg?

Igyekszem minél több szakértőt bevonni, a közösség vallási és világi vezetőitől kezdve a közösség aktivistái és informális oktatóin át egészen az akadémiai professzorokig. Járt nálunk Darvas István rabbi és Sturovics Andi hebraista. Ők indították a programsorozatot 2014 decemberében, hanukakor a Fogasházban. Később Radnóti Zoli rabbi Komoróczy Szonja jiddisistával adott elő ugyanitt. Bányai Viktória MTA tudományos munkatárs Hegedűs Pál matematikussal a rómaiakról és a második szentélyről beszélt. Tavaly nyáron a Bánkitón Ledniczky Lívia történész és Bárász Tamás, az idei fesztiválon júliusban Polnauer Flóra Magyarország első női kántora és Német Zoltán a saját és az Isten-ember határokat feszegették.

Toronyi Zsuzsanna a Talmud nem csak nőknek egyik előadásán a 2B Galériában
Toronyi Zsuzsanna a Talmud nem csak nőknek egyik előadásán a 2B Galériában

De Toronyi Zsuzsa a Zsidó Múzeum igazgatója, Fritz Zsuzsa a Bálint Ház vezetője, vagy épp Balázs Gábor eszmetörténész is elfogadta a meghívásunkat. Valamint a már évek/évtizedek óta Jeruzsálemben élő Talmud-szakértőket is sikerült bevonnom, így Bodó Réka Eszter, Turán Tamás és Rácz Yehoshua is vezette már a szövegtanulást. Nézőszám tekintetében a legsikeresebb előadáson a Müsziben Lantos Dóra hebraista és Büchler Tomi közösségi aktivista vezettek be minket a zsidó démonológiába. Ott több mint 80 résztvevő volt jelen, és a végén még létszámstoppot is kellett hirdetni.

Mi várható a közeljövőben?

Legközelebb szeptember 11-én a Bálint Ház utcabál záró programja lesz a Talmud nem csak nőknek. Ezen kívül idén még lesz két-három alkalom. A Facebook oldalon mindig elérhető a legfrissebb infó, hogy éppen mikor, hol, kik és milyen témával készülnek, itt több online aktivitás is lesz hamarosan. A Mozaik Zsidó Közösségi Hub mentorálásának köszönhetően hamarosan szervezettebb keretek között tudok dolgozni, és ez a következő fél év előkészítésében is meglátszik majd.

Korábban felmerült igényként a közeljövőben szeretnék törekedni arra, hogy ezen túl a képek mellett mindig szülessen egy összefoglaló cikk is, ha valaki lemaradt, de szívesen olvasná a szövegtanulás összefoglalóját, ezt meg is tehesse. Emellett augusztusban készül el a következő naptári év programja. Remélem, hogy ez egy olyan eseménysorozat lesz, ami még több embert megmozgat majd, és még többen együtt gondolkodunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp