Rekordlétszámú izraeli sportoló érkezik az olimpiára

47 izraeli sportoló, 17 versenyszámban fog indulni a holnap hajnalban kezdődő riói olimpián. A küldöttség célja, hogy legalább egy éremmel térjen haza.

A ritmikus sportgimnasztikában versenyző Neta Rivkin viszi majd a kék-fehér zászlót a Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő XXXI. nyári olimpiai játékok megnyitó ünnepségén. Rivkin az eddigi legnépesebb izraeli delegációt vezetheti majd az olimpiai stadionban: 47 sportoló fog indulni 17 különböző versenyszámban. A riói olimpián indul először izraeli versenyző golf, triatlon és hegyi-kerékpár versenyszámban.

Neta Rivkin
Neta Rivkin

Az izraeli küldöttség legfőbb célja, hogy legalább egy éremmel fejezze be az olimpiát, ez négy évvel ezelőtt nem sikerült. Az egyik legnagyobb éremesélyesnek Rivkint tartják, aki Londonban a hatodik helyen végzett, és idén harmadik lett a bakui világkupán. Érmet szerezhet még a szörfös Sahar Zubari is, akinek a 2008-as pekingi olimpián már sikerült egy bronzérmet begyűjtenie.

Rajtuk kívül Alex Satilov tornász jó teljesítményében bízhatnak az izraeli sportvezetők. Satilov, aki indult a pekingi és a londoni olimpián is, már számos világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet talajgyakorlataival, így talán most is összejöhet neki egy jobban sikerült szereplés.

Izrael először az 1952-es, Helsinkiben rendezett olimpiai játékokon vett részt, azóta 16 olimpián, összesen hét érmet (egy arany, egy ezüst és öt bronz) szerzett szörf, cselgáncs és kajak-kenu versenyszámokban. Izraeli sortolók az első érmeket 1992-ben, Barcelonában nyerték, az eddig egyetlen aranyérmet Gal Fridman szörfös szerezte a 2004-es athéni játékokon, korábban Fridman már 1996-ban, Atlantában bronzérmes volt ebben a versenyszámban.

(ISRAEL21c)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp