Megkezdődött a farkasréti és az óbudai zsidó temető rendbetétele

Megkezdődött a Farkasréti és az Óbudai Izraelita Temető állapotának rendezése. A kertészeti munkálatok során természetesen csak az előzetes felmérés során menthetetlennek talált fákat vágják ki, a többi fa megfelelő gondozásban részesül. Megújulnak a bevezető utak is, a második fázisban pedig elkezdődik a sírkő- rekonstrukció.

A Miniszterelnökség 25 millió forinttal támogatta a két budapesti zsidó sírkert rendezési munkálatait, a kertrendezést és a ravatalozó épületek felújítását, a Budapesti Zsidó Hitközség ehhez teszi hozzá a szükséges önrészt.

Farkasréti zsidó temető
Farkasréti zsidó temető

A kertrendezési munkálatok fontos része az életképtelen fák kivágása és az elkorhadt gallyak levágása, a sírok megközelítését nehezítő aljnövényzet ritkítása. A BZSH vezetése – versenyeztetést követően – megbízta a Liget Tájépítész Irodát a temetők állapotának felmérésével és természetesen kizárólag az ő szakvéleményük szerint menthetetlen, életképtelen fákat vágja ki, a sírkertek egészséges fáinak és így hangulatuknak, természetes békéjüknek a megóvása a sírhelyek megközelítésének segítése mellett a felújítási munka másik legfontosabb célja.

Kivitelezőként a magyar piac egyik legtöbbet foglalkoztatott építési-takarítási cégét, a Jánosik és Társai Kft.-t bízták meg – közbeszerzési eljárás lefolytatását követően: a kertrendezésre szóló szerződések összege hozzávetőleg 19 millió forint.

Farkasréten augusztus 10-én, Óbudán 12-én érnek véget a munkálatok, addig némely sírhelyek megközelítése nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen, ezért ebben a pár napban nem érdemes a temetőkbe látogatni.

A farkasréti temetőben a nyár végéig száz sírkövet is helyreállítanak a BZSH megbízásából, reményeik szerint mindez még csak a közeli jövőre tervezett felújítási munkálatok kezdetét jelenti.

(BZSH)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp