Ferenc pápa Auschwitzban

Hosszú, csendes imában merült el Ferenc pápa péntek reggel az egykori auschwitzi náci haláltáborban, miután a múzeum területére belépett a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül. A katolikus egyházfő ezután megáldotta az egykori auschwitzi náci német haláltáborok 12 túlélőjét.

A katolikus egyházfő az auschwitzi múzeumban kezdte lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, a látogatás a pápa kívánságára beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott. A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Ferenc pápa Auschwitzban
Ferenc pápa Auschwitzban

Egy júniusi sajtóértekezletén Ferenc pápa elmondta: csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását: „Egyedül, belépni és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen.” A látogatást a kommentátorok a szenvedés misztériumának megéléseként, valamint a II. János Pál által kezdeményezett, vallások közötti párbeszéd folytatásaként értelmezik.

Ferenc pápa megáldotta az egykori auschwitzi náci német haláltáborok 12 túlélőjét, akik az Auschwitz I. tábor területén várták őt. A pápa a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta mindegyiküket. A foglyok egyike ezt követően meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte.

Ferenc pápa ezután Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott az Auschwitz I. volt náci német haláltábor 11. számú barakkjában, abból az alkalomból, hogy idén emlékeznek meg a lengyel ferences szerzetes vértanúságának 75. évfordulójáról. A szentatya csendben imádkozott, egyedül ülve egy faszéken a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.

Maximilan Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-n önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az utolsóként életben maradt ferencessel a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.

Ferenc pápa megáldja az auschwitzi haláltáborok 12 túlélőjét
Ferenc pápa megáldja az auschwitzi haláltáborok 12 túlélőjét

Ezt követően Ferenc pápa az egykori Auschwitz II-Birkenau náci német haláltábor területén az áldozatok emlékművénél is imádkozott, és a csendes elmélkedést követően Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija a Mélységből kiáltok hozzád, Uram kezdetű zsoltárt énekelte el héberül.

A katolikus egyházfő az ima után 25, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet által a Világ Igaza címmel kitüntetett személlyel találkozott, mindegyikkel kezet fogott. A birkenaui emlékműnél jelen volt a pápát az auschwitzi látogatása során kísérő Beata Szydlo lengyel kormányfő, valamint a haláltáborok több túlélője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp