Új helyszínekkel érkezik a Zsidó Kulturális Fesztivál

A Zsidó Kulturális Fesztivál idén szeptember 4–11. között kerül megrendezésre, a szervezők szerint az esemény-sorozat a nyitottságról, az egymás iránti tiszteletről, kultúrák keveredéséről és megértéséről szól majd. A fesztivállal a klezmer-, a jazz-, a swing- és a rockzene mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztroest fúziója valósul meg.

„A kultúrával próbálunk hidat építeni, a kultúrában pedig nincsen politikai ellentét” – nyitotta meg Heisler András, a Mazsihisz elnöke az idei Zsidó Kulturális Fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatót. Szerinte a fesztivál18 éves múltra tekint vissza, és már több sikeres produkció indult útjára az akkor még Zsidó Nyári Fesztivál néven futott rendezvényről. „A Mazsihisz a változó világra a sokszínűséggel szeretne reagálni” – utalt az idei programra Heisler András.

Gerendás Péter
Gerendás Péter

Gerendás Péter, a fesztivál művészeti vezetője – csakúgy, mint korábban a Kibicnek adott interjúban, most is – egy színvonalas, művészetileg nagyon igényes rendezvényről beszélt. Gerendást az a Meeting Budapest Kft. kérte fel a posztra, amely a Mazsihisz és a BZSH megbízásából szervezi a fesztivált.

Az idei év egy újdonsága, hogy több zsinagóga is vendégül látja a fesztivált, így a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Goldmark Terem mellett két új helyszín, a Bethlen téri és a Hegedűs  Gyula utcai zsinagóga is bekapcsolódik a programsorozatba. A szervezők szerint az esemény-sorozat a nyitottságról, az egymás iránti tiszteletről, kultúrák keveredéséről és megértéséről szól majd.

A Zeneakadémia egy különleges koncerttel színesíti a fesztivált: Lux Erika, zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Pajor Tamás, Mörk featuring Palya Bea, Petruska, InFusion és Tompos Kátya, Charlie, Caramel és Rudas Dániel kántor közös produkciója mellett Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group lépnek fel. A közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint a Boban Markovic és zenekara, valamint Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje.

Klezmatics
Klezmatics

Illényi Katica az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel lép fel, a formáció a gypsy-jazz, Django Reinhardt műfajában legismertebb jazz zenekarok egyike a Közel-Keleten, számos nemzetközi koncertjük után most zenélnek először Budapesten.

A zsinagógák a Frenák Pál Társulat előadásának, Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály koncertjének, a Szefárd Díváknak (Falusi Mariann, Bíró Eszter, Klein Judit és Pandzarisz Dina), a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbara Streisand estjének, valamint a Pankastic zenekarnak adnak otthont. A Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnöke és a cimbalom Paganinije a Kossuth-díjas: Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek. De fellép majd a Ghymes és a Besh o droM, a Budapest Klezmer Band és az amerikai Grammy-díjas Klezmatics is.

Vámos Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estje Goldmark Teremben kap helyet. Karácsony János és Für Anikó előadóestje mellett Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműkésédével blattoló kabaré lesz, Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel Gátos Iván zenekarának kíséretére.

Szeptember 7-én a Bálint Házban mutatják be A séta című magyar dokumentum-játékfilmet, melyet Radó Gyula rendezett. A filmbemutatón  Földes Mária, A séta című monodrámából részletek hangzanak el Havas Judit előadásában és Radó Gyula rendezésében.

A fesztivál programjai közül a gyerekműsorok sem maradnak ki, szeptember 11-én 11 órakor a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt együttműködésében zsidó mesejátékot mutatnak be óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Ghymes
Ghymes

A budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál néhány programjával két vidéki helyszínen, a szegedi és a debreceni zsinagógában is találkozhatnak az érdeklődők. Szeptember 5-én a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában, szeptember 6-án a Szegedi Új Zsinagógában A Zsinagóga Hangjai koncertet mutatják be Lux Erika zongoraművész, Alexander Ivanov (orgona), Europäischer Synagogalchor, Izsák Andor (karnagy) közreműködésével.

A Zsidó Kulturális Fesztiválnak két kísérőprogramja is van, szeptember 7-én a Budapest Marriott Hotel ad otthont Mautner Zsófi vacsoraestjének, a Hommage á Ottolenghi-nek. Idén Mautner Zsófi kulináris ikonja, az izraeli származású Yotam Ottolenghi által ihletett ételek kerülnek terítékre.

Szeptember 8-án a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban kap helyet a Zsidó dallamok a zeneirodalomban – A mezítlábas zenészek és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántorának közös estje.

Részletes program: zsidokulturalisfesztival.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp