Őssejtekkel válhat gyógyíthatóvá az időskori vakság

Az izraeli kutatók által kifejlesztett eljárással gyógyíthatóvá válhat az időskorban jelentkező makuladegeneráció, amely az életkorral összefüggő vakság leggyakoribb oka. Az újfajta terápiánk köszönhetően milliók látását lehet majd megmenteni.

Izraeli kutatók kifejlesztettek egy olyan őssejtterápiát, amely képes gyógyítani az időskorban jelentkező makuladegenerációt – ami akkor lép fel, ha a retina makulának nevezett kritikus területe megsérül vagy károsodik. Ez a jelenség az elsődleges oka a 60 év körülieknél jelentkező visszafordíthatatlan látásromlásnak.

A terápiához a retinából nyerik ki a szükséges őssejteket. Ez az úgynevezett OpRegen infúzió alkalmas arra, hogy az elhalt sejteket egészségesekre cserélje – mondta Dr. Eyal Banin, a terápia egyik kitalálója. A kezelés nem csak gyógyító hatású, de preventív is, ugyanis a meglévő retina sejtek működését is támogatja.

Az előzetes tesztelések biztató eredményei alapján a kutatók a következő szintre lépve az injekció dózisának növelését tervezik. A kutatást egy amerikai, vakokat segítő alapítvány támogatja, mind anyagilag, mind pedig különböző eszközök segítségével.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp