Nagy port kavart, hogy Lauder Magyarországot nevezte Európa legantiszemitább országának

Magyarországot nevezte Európa legantiszemitább országának Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke. A kijelentés nagy port vert fel itthon, a Mazsihisz elnöke levelet írt az ügyben, Schiffer András pedig keményen visszaszólt.

Leginkább Magyarország teremt a gyűlöletkeltésnek kedvező környezetet Európában – közölte Ronald Lauder, a WJC elnöke az Observernek adott interjújában. Szerinte ez részben a neonáci Jobbiknak köszönhető. De Magyarországon szobrokat állítanak Horthy Miklósnak, aki szintén náci volt, az alkotmány szövegéből pedig kivették a holokauszt szót – tette hozzá.

Ronald Lauder
Ronald Lauder

Az interjú nagy port vert fel a Mazsihiszban, amelynek elnöke, Heisler András, a WJC alelnöke levelet írt aggályairól a nemzetközi szervezet vezetésének az interjú miatt. Azt írta, hogy vélhetően újságírói manipuláció vagy téves tanácsadói információk alapján lehetett a magyarországi zsidóság helyzetére vonatkozóan nem valós megállapításokat tenni. Heisler szerint ugyanis a magyar kormány és a zsidó szervezetek között jelenleg konstruktív együttműködés folyik, Európa egyik legnagyobb zsidó közösségeként pedig a magyarországi zsidók biztonságban élnek hazájukban.

Az elnök azért jelezte, hogy emlékezetpolitikai kérdésekben a hazai zsidó szervezetek és a kormányzat között vannak nézeteltérések. De hozzátette, a Mazsihisz következetes álláspontot képvisel, és folyamatosan lehetősége van azokat a kormány képviselőivel megvitatni.

Heisler arra kérte a nemzetközi zsidószervezet vezetését, hogy a magyarországi zsidósággal és az antiszemitizmussal kapcsolatos hiteles információkért mindig közvetlenül a Mazsihiszhez forduljanak. Egyben felajánlotta a WJC vezetésének a szervezetének további együttműködését a világ zsidósága érdekében végzett rendkívül fontos munkához.

Schiffer András
Schiffer András

Schiffer András, az LMP volt társelnöke kemény hangú Facebook-posztban reagált Lauder állításaira:

„1.,Európában több országban működik neonáci párt, a Jobbik azonban pont nem neonáci párt. Van velük probléma, ez igaz: például az, hogy Lauderhez hasonlóan “igazi vezetőként” csodálják Putyint.

2.,Magyarországon -nagyon helyesen!- nem állítgatnak Horthynak szobrokat, aki -úgy mellékesen- nem volt náci, de ettől még valóban nem érdemelne szobrokat.

3.,A magyar alkotmányból nem vették ki a “Holocaust” szót, mert nem volt benne. Soha nem értettem,miért gondolja bárki azt a tengerentúlról, hogy bármiféle értelme van rosszindulatú baromságokat összehordania Magyarországról. Túl azon, hogy a szélsőjobb számára szolgáltat gyúanyagot. Mondjuk a Putyin-csodálat sok mindenre magyarázatot adhat” – írja Schiffer.

(hvg.hu + blikk.hu)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp