Ez a világ legnagyobb zsidó diákszervezete

A Hillel tavaly tavasszal érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy az egyetemista korú zsidó fiataloknak is legyen egy olyan szervezete idehaza, amely a számukra is érdekes programokat kínál. A szervezet különlegessége, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen hivatalosan akkreditált diákszervezetként is működik.

A Hillel alapvetően Amerikából indult közel egy évszázaddal ezelőtt, abból a célból, hogy a zsidó diákok összegyűljenek, együtt tanuljanak, ünnepeljenek és önkéntesként segítsék a rászoruló zsidókat. A szervezet különböző programjaival azt szeretné elérni, hogy a fiatalok továbbvigyék a tradíciókat és a zsidó örökséget. A Hillel ma több mint 550 kampuszon van jelen Amerikában és Izraelben, nemrégiben pedig megérkezett Európába is. Víziójuk egy olyan világ, amelyben minden zsidó fiatal inspirálva érzi magát, hogy a közösség tagja legyen és minél többet megtudjon a szokásokról, valamint Izraelről.

Hillel szukot az Ankertben
Hillel szukot az Ankertben

Bár a Hillel szülőföldje az Egyesült Államok, Izrael mégis kiemelkedő szerepet játszik a szervezet működésében. Meglepő, de az izraeli fiatalok életében sokszor nem tölt be fontos szerepet a zsidóság, így az ottani Hillel feladata, hogy olyan programokat szervezzen, amelyek megerősítik a fiatalok zsidó identitását. Izraelben összesen 11 Hillel szervezet működik, ezek több mint 30 ezer diákot vonzanak be országszerte.

A Hillelt Magyarországra két zsidó fiatal – Rubin Eszter és Mazel Zoltán – hozta el 2015 tavaszán, mert úgy látták, hogy a hazai szervezetek leginkább a 18 év alattiaknak és a 30 éven felülieknek kínálnak, programokat. „Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ritkán ugyan adódnak programok a korosztályunk számára, de mégsincs egy olyan közösség, ahova tartozhatnánk” – mondta Mazel Zoltán, a Hillel Magyarország elnöke. „Ez a szervezet hiánypótló funkciót kíván betölteni a magyar zsidó közösség életében” – tette hozzá. Az egyetemista korosztály – 18 és 30 év között – az utóbbi években nagy arányban lemorzsolódott a zsidó közösségi életből, ami a jövő generációinak hozzáállására is rossz hatással lehet.

„A magyarországi zsidóság életében magas szintű pesszimizmus uralkodik, ám a fiatalságnak köszönhetően egy teljesen új identitás és kultúra van kialakulóban” – mondta el tapasztalatait Yossie Goldman izraeli rabbi, a Hillel terjeszkedésért felelős vezetője.

Széder este a Mazel Tovban
Széder este a Mazel Tovban

A Hillel Magyarország első nagy dobása a megnyitó volt, amely az Izraeli Kulturális Intézetben került megrendezésre. Az esemény iránti érdeklődés hihetetlenül nagy volt, több mint 130 zsidó fiatal vett rajta részt, mind a hazai közösségből, mind pedig az itt tanuló izraeli diákok köréből. A megnyitó formálisabb részében a különböző díszvendégek – Yossie Goldman terjeszkedési vezető, Kary Posner-Mullen volt amerikai konzul, Vered Glickman az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója és Alex Katz a Jewish Agency vezetője – mondták el köszöntőiket, majd ünnepélyesen elvágták a kezdést szimbolizáló szalagot. Ezután állófogadás, stand up comedy és koncert következett.

Októberben szukkoti kabbalat sabattal rukkolt elő a szervezet, amelynek különlegessége, hogy az egyik budapesti szórakozóhelyen, az Ankertben kapott helyet. Az esemény középpontjában a zene állt, a szombatfogadás kulcsfontosságú elemei ezúttal az éneklés és a gitárszólamok voltak. A szórakozóhely egy elkülönített része szukotti sátorrá alakult át, ahol több mint 80 zsidó fiatal ünnepelhetett együtt. Az este végén izraeli ételeket lehetett kóstolni, például humuszt és izraeli salátát.

Legutóbb pedig történelmet írt a szervezet azzal, hogy a Közép-Európai Egyetemmel közösen megszervezték az első olyan széder estét, amelyen szinte csak egyetemista diákok vettek részt. Az estét rabbi helyett egy filozófia professzor vezette, aki érdekesebbnél érdekesebb magyarázatokkal színesítette a programot. Az érdeklődés itt is óriási volt, több mint 80 diák vett részt a Mazel Tovban megtartott eseményen.

Az önálló programok mellett számos közreműködésben is részt vett már a szervezet, például a Mazsihisz Ifjúsági Csoporttal és a többi ifjúsági szervezettel lag baomer ünnepségeken, vagy a Corvinus Egyetem gólyatáborában. Mindemellett a Hillel Magyarország idén június óta a Mozaik Zsidó Közösségi Hubhoz is csatlakozott, ahol a szakmai fejlődésüket segítik.

A visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy a Hillelre valóban szükségük lehet az egyetemista korú zsidó fiataloknak. A Hillel Magyarország Facebook oldala például igen rövid idő alatt több mint ezer kedvelőre talált, és többen jelezték a szarvasi táborokat megjárt fiatalok közül, hogy nekik mindenképpen a Hillel az optimális választás. A Hillel programjai azonban nem csak a magyar zsidó fiataloknak lehetnek kedvezőek, több nálunk tanuló izraeli diák is örömét fejezte ki, hogy az általuk kedvelt szervezet most már Magyarországon is elérhető, de az egyetemeken nem zsidó fiatalok is feliratkoztak a szervezetnél.

A Hillel Magyarország a jövőben is hasonló programokat ígér, legközelebb várhatóan augusztusban, a Balaton partján, majd az őszi ünnepek során. Mindemellett az oktatás is beletartozik a szervezet profiljába, így konferenciák és egyetemi előadások is várhatóak a jövőben. Nemzetközi szervezet lévén gyakoriak lesznek a találkozók a más országok Hillel szervezeteinek tagjaival és az itt tanuló külföldi zsidó diákokkal is. A Hillel egyelőre csak Budapesten van jelen, de már hívták őket vidéki helyszínekre is, ezeknek a meghívásoknak azonban most még nem tudnak eleget tenni. A későbbiekben viszont akár a vidéki zsidó fiatalok számára is elérhetővé válhat a szervezet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp