Az UNESCO Jeruzsálem zsidó múltjának megtagadására készül

Izrael szerint az UNESCO olyan határozatot készül elfogadni, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítaná a jeruzsálemi Templom-hegyet és környékét. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete ezzel a döntésével súlyosan sértené a zsidó és a keresztény hívőket.

Mélyen sérti a zsidó és a keresztény hívőket az UNESCO határozat-terve Jeruzsálemről, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítja a Templom-hegyet és környezetét, beleértve a Siratófalat is. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének határozata meghamisítja a történelmet – írja Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója az UNESCO Világörökség Bizottságának intézett nyílt levelében.

Az európai országok saját identitásukat tagadják meg, ha elfogadják a határozatot, hangsúlyozta az izraeli külügyi szóvivő is. Emmanuel Nachson szerint, aki tagadja a zsidó Jeruzsálemet és a Templom-hegyet, tagadja Jézust is, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.

Az UNESCO végrehajtó bizottsága áprilisban már elfogadott egy hasonló határozatot, amelyet európai államok, köztük Franciaország, Spanyolország és Svédország is megszavaztak. Az UNESCO Világörökség Bizottsága július 10–20. között tartja éves közgyűlését Isztambulban.

A határozattervezetet Jordánia és az UNESCO által állami szinten elismert Palesztina nyújtotta be. A szöveg „megszálló hatalomnak” nevezi Izraelt, amely „törvénytelenül akadályozza a muszlimok számára a szabad vallásgyakorlást” és „szándékosan meghamisítja az iszlám és bizánci történelmi emlékeket, hogy az úgynevezett zsidó múltat igazolja”.

A határozat kizárólag az arab elnevezéseket használja a jeruzsálemi Óvárossal kapcsolatban, beleértve a Siratófalat is, amelyet a Korán alapján „Al-Burak térnek” nevez.

A történelemhamisítással szemben Dore Gold, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója nyílt levélben tiltakozott. Gold elismert történész, akinek az izraeli főváros történetét feldolgozó Harc Jeruzsálemért című könyve magyarul is megjelent.

(A cikk itt folytatódik.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp