Több értékes ingatlanát is elveszítheti a Debreceni Zsidó Hitközség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Debreceni Zsidó Hitközség több értékes debreceni ingatlanát is elveszítheti, ha nem tudja törleszteni a kölcsönt, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől vett fel. A 95 millió forintos hitelre Horovitz Tamás elnök indoklása szerint a hitközség tavaly befejeződött fejlesztései miatt volt szükség, a június végi határidőre azonban csak 33,5 milliót törlesztettek.

A hitközség több tagja sérelmezi, hogy csak utólag értesültek a kölcsönről. Heisler András Mazsihisz-elnök a Hajdú-bihari Napló munkatársának azt mondta, elveszítette a bizalmát Horovitzban, s felszólította, mondjon le a szövetség alelnöki tisztéről. Ám ezzel együtt is megállapodás született: a részletfizetésre szigorú ütemezést kapott a hitközség.

Horovitz Tamás
Horovitz Tamás

Jogi következményeket helyezett kilátásba Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arra az esetre, ha a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) nem fizeti vissza a szövetségtől felvett hitelt. Az elnök Horovitz Tamáshoz, a DZSH elnökéhez írt levele szerint ugyanis felmerül a gyanúja annak, hogy Horovitz olyan összegű kölcsön visszafizetését vállalta, amiről már a szerződés aláírásakor tudta, hogy nem fogják teljesíteni. Büntetőfeljelentést azonban nem tettek az ügyben – tudta meg a Napló Heisler Andrástól.

A helyzet Horovitz Tamás magyarázata szerint az uniós fejlesztési program miatt állt elő, aminek köszönhetően a debreceni zsidóság egyedülálló lehetőséghez jutott: több mint 600 millió forint értékben újult meg a Pásti és a Kápolnási utcai zsinagóga, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház. Utóbbiban zarándokszállást is kialakítottak. A pénz azonban nem volt elég. Az elnök állítja: előre nem látható kiadások, pótmunkák adódtak, el nem számolható költségek jelentkeztek. A pályázat utófinanszírozású volt, s tavaly év végére a projekt lezárása miatt minden számlát ki kellett fizetni. Ezért fordult a Mazsihiszhez, amely igyekezett is segíteni. 95 millió forintos kölcsönt juttatott a DZSH-nak. A debreceni hitközség több tagja szerint viszont erről csak utólag értesültek.

Heisler András azt mondta: az utolsó pillanatban érkezett hozzájuk a kérés, gyorsan kellett határozni. Ugyan a vállalkozások által benyújtott számlákat látták, de a folyamatot egészében nem volt lehetőségük kontrollálni, ezért például banki biztosítékjellegű garanciákhoz kötötték a hitelt. Ezt idén június 30-ig kellett volna visszafizetni, ám addig mindössze 33,5 millió forintot törlesztettek. A Szombat című zsidó kulturális havilap információi szerint a pénzt egy magánszemély számlájáról utalták. A DZSH-t közel tíz éve vezető Horovitz Tamás ezt tagadja, mint ahogy az újság azon állítását is, hogy a kölcsön zálogaként bejegyzett Békessy Béla utcai lakás nem a hitközség tulajdona.

(A Debreceni Zsidó Hitközség szorult helyzetéről szóló cikk itt folytatódik.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp