Több értékes ingatlanát is elveszítheti a Debreceni Zsidó Hitközség

A Debreceni Zsidó Hitközség több értékes debreceni ingatlanát is elveszítheti, ha nem tudja törleszteni a kölcsönt, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől vett fel. A 95 millió forintos hitelre Horovitz Tamás elnök indoklása szerint a hitközség tavaly befejeződött fejlesztései miatt volt szükség, a június végi határidőre azonban csak 33,5 milliót törlesztettek.

A hitközség több tagja sérelmezi, hogy csak utólag értesültek a kölcsönről. Heisler András Mazsihisz-elnök a Hajdú-bihari Napló munkatársának azt mondta, elveszítette a bizalmát Horovitzban, s felszólította, mondjon le a szövetség alelnöki tisztéről. Ám ezzel együtt is megállapodás született: a részletfizetésre szigorú ütemezést kapott a hitközség.

Horovitz Tamás
Horovitz Tamás

Jogi következményeket helyezett kilátásba Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arra az esetre, ha a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) nem fizeti vissza a szövetségtől felvett hitelt. Az elnök Horovitz Tamáshoz, a DZSH elnökéhez írt levele szerint ugyanis felmerül a gyanúja annak, hogy Horovitz olyan összegű kölcsön visszafizetését vállalta, amiről már a szerződés aláírásakor tudta, hogy nem fogják teljesíteni. Büntetőfeljelentést azonban nem tettek az ügyben – tudta meg a Napló Heisler Andrástól.

A helyzet Horovitz Tamás magyarázata szerint az uniós fejlesztési program miatt állt elő, aminek köszönhetően a debreceni zsidóság egyedülálló lehetőséghez jutott: több mint 600 millió forint értékben újult meg a Pásti és a Kápolnási utcai zsinagóga, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház. Utóbbiban zarándokszállást is kialakítottak. A pénz azonban nem volt elég. Az elnök állítja: előre nem látható kiadások, pótmunkák adódtak, el nem számolható költségek jelentkeztek. A pályázat utófinanszírozású volt, s tavaly év végére a projekt lezárása miatt minden számlát ki kellett fizetni. Ezért fordult a Mazsihiszhez, amely igyekezett is segíteni. 95 millió forintos kölcsönt juttatott a DZSH-nak. A debreceni hitközség több tagja szerint viszont erről csak utólag értesültek.

Heisler András azt mondta: az utolsó pillanatban érkezett hozzájuk a kérés, gyorsan kellett határozni. Ugyan a vállalkozások által benyújtott számlákat látták, de a folyamatot egészében nem volt lehetőségük kontrollálni, ezért például banki biztosítékjellegű garanciákhoz kötötték a hitelt. Ezt idén június 30-ig kellett volna visszafizetni, ám addig mindössze 33,5 millió forintot törlesztettek. A Szombat című zsidó kulturális havilap információi szerint a pénzt egy magánszemély számlájáról utalták. A DZSH-t közel tíz éve vezető Horovitz Tamás ezt tagadja, mint ahogy az újság azon állítását is, hogy a kölcsön zálogaként bejegyzett Békessy Béla utcai lakás nem a hitközség tulajdona.

(A Debreceni Zsidó Hitközség szorult helyzetéről szóló cikk itt folytatódik.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp