Netanjahu csempészte ki Németországból az auschwitzi tábor eredeti tervrajzait

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Bild című német újság kérésére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csempészte ki Németországból 2009-ben az auschwitzi koncentrációs tábor eredeti építészeti terveit, amelyekre a német lap talált rá a feketepiacon. Berlin akkoriban azt állította, hogy a tervek a német államot illetik.

Kai Diekmann a Spicc című héber nyelvű berlini újságnak nyilatkozva elmondta, hogy a tervek a II. világháború háború utáni zűrzavaros időkben előbb a kelet-német titkosszolgálatot vezető Erich Mielkéhez kerültek, majd 1989-ben, a két Németország újraegyesülése után máig tisztázatlan körülmények között a feketepiacon kötöttek ki. A Bild ott vásárolta meg őket hét évvel ezelőtt.

Auschwitz
Auschwitz

Egy másik német lap úgy tudja, hogy a tervek az azokat készítő egyik építész birtokában voltak, és tőlük vette meg az újság. Bármelyik változat igaz, mindenképpen huszonkilenc eredeti, 1941-ben készült tervrajzról van szó, s az egyiken Heinrich Himmlernek, az SS vezetőjének aláírása is látható.

A Bild értesítette a német hatóságokat a dokumentumok megszerzéséről, mire a belügyminisztérium és a szövetségi levéltár közölte vele, hogy azok a német államnak mint a Harmadik Birodalom örökösének a tulajdonát képezik, és a levéltárhoz kell kerülniük, amely megvizsgálja eredetiségüket. Figyelmeztették a lapot, hogy ha bárki el akarná vinni őket az országból, az ellen büntetőeljárást indítanak.

Diekmann viszont – mint mondta – meg volt győződve arról, hogy a terveknek a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a helyük. Arra a következtetésre jutott, hogy olyan embert kell találnia a tervek kicsempészésére az országból, akit bizonyosan nem tartóztatnak fel a határon. “Megkérdeztük Netanjahutól, hogy eljönne-e Berlinbe egy ceremóniára, amelyen ünnepélyesen átadjuk neki a tervrajzokat, és igennel felelt – emlékezett Diekmann. A Háárec arról nem értesült, hogy Netanjahu tudta-e: a dokumentumok törvénytelenül, az izraeli kormányfő diplomáciai védettségét kihasználva kerültek ki Németországból.

Az ünnepélyes eseményre 2009. augusztus 27-én került sor Netanjahunak és a Jad Vasem igazgatójának, Avner Salevnek a részvételével a Bildet kiadó Axel Springer vállalat székházában. “Aki nem emlékezik a múltra, az elronthatja a jövőt. A német népnek súlyos szégyene van, ez a gonosz tervrajza volt, amelyről úgy gondoljuk, hogy a Jad Vasemben kell lennie, és nem itt” – mondta Diekmann az interjúban.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Netanjahu egy hónappal később az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében támadta a holokauszttagadó iráni elnököt, Mahmúd Ahmedinezsádot, és az ő álláspontja cáfolatára bemutatta az egyik tervrajzot. „Hamisítványok-e ezek a tervek Auschwitz-Birkenauról, ahol zsidók millióit ölték meg?” – kérdezte az izraeli kormányfő a pulpitusról.

A tervrajzokat később háromszor is kiállították a Jad Vasemben, egy részük bekerült az állandó kiállítás anyagába, a többit most az intézmény archívumában őrzik.

A német hatóságok nem indítottak eljárást a Bild ellen a tervek kicsempészéséért, sőt Angela Merkel német kancellár azt mondta, megindító a Bild kezdeményezése, hogy ajándékba adta őket a Jad Vasemnek.

A Háárec az ügyben megkérdezte a múzeumot, amely úgy válaszolt, hogy a Bild rendezte a tervek tulajdonjogát a német szövetségi archívummal, a Jad Vasem pedig átadta a német levéltárnak a dokumentumoknak egy eredetivel megegyező minőségben készült másolatát, és az intézménynek soha nem volt követelése velük szemben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp